18:07 / 15.08.2023 Мир

Сьогодні в Польщі відбувся наймасштабніший військовий парад, починаючи з 1991 року

15 серпня у Варшаві відбувся найбільший після завершення холодної війни парад збройних сил. Він присвячений Дню Війська Польського.

На параді до Дня Війська Польського, що відбувся у 103-тю річницю перемоги Польщі над більшовицькою Росією у Варшавській битві, Варшавою пройшла колона з 2000 солдатів польської армії та країн НАТО.

Їх супроводжували 200 одиниць військової техніки і 92 літаки та гелікоптери.

У військовій колоні на джипі прибув президент Польщі Анджей Дуда, який наголосив, що останні вісім років, які при владі перебуває партія влади "Право і справедливість", стали "часом відбудови польської армії".

Серед іншого, на параді показали польські розробки – бойові машини піхоти Borsuk і самохідні артилерійські установки Krab – та американські танки M1A1 Abrams, ракетні установки HIMARS і системи протиповітряної оборони Patriot та південнокорейські танки K2 й самохідні гаубиці K9.

За повітряну частину параду відповідали гелікоптери, зокрема американські Black Hawk, і винищувачі F-16 та FA-50.

Повномасштабне вторгнення рашистів в Україну зробило зміцнення збройних сил пріоритетом для польської влади. Вона пообіцяла подвоїти чисельність армії до 300 тисяч військовослужбовців і витратити близько 4% цьогорічного ВВП на оборону.