21:49 / 07.08.2023 Мир

Південна Корея може почати вкладати гроші в Україну

Південна Корея, яка зберігає заборону на відвідування країн із триваючим військовим конфліктом, дозволила бізнесменам відвідувати Україну як виключення з правил.

Дозволяється одночасний виїзд до України 30 осіб для участі у потенційних проектах з реконструкції та відновлення, повідомили офіційні особи, знайомі з цим питанням, передає Yonhap.

Раніше Сеул висловив намір брати активну участь у відновленні зруйнованої війною країни, а бізнес-спільнота з галузі інфраструктури та інших секторів також приєдналася до цього кроку.

Згідно з детальними планами, уряд обмежить кількість подорожуючих бізнесменів до 30 осіб, а тривалість їхнього перебування буде обмежена двома тижнями за одну поїздку, повідомили джерела. Міністерство закордонних справ приймає заявки від бізнесменів, починаючи з серпня. Якщо кількість заявників перевищить ліміт, їх попросять скоригувати час від'їзду, щоб кількість мандрівників не перевищувала квоту.

Очікується, що, багато корейських компаній відвідають Україну, щоб вивчити можливості участі в потенційних проектах з відновлення. Будівельні та інфраструктурні компанії, а також компанії, що працюють у комунальному та енергетичному секторах, виявили інтерес до відновлення. 

На урядовому рівні делегація на чолі з міністром земельних ресурсів Вон Хі-Рьоном планує відвідати Україну пізніше у серпні для обговорення проекту відбудови з офіційними особами в Києві. Окремо міністерство промисловості організовує власну делегацію, до складу якої увійдуть представники енергетичних та промислових компаній, і яка планує відвідати Україну в жовтні.

Такі зусилля прискорюються після того, як у липні президент Південної Кореї Юн Сок Йоль здійснив несподіваний візит до України і пообіцяв надати пакет безпекової, гуманітарної та відновлювальної допомоги.

Підготувала: Ніна Петрович