18:30 / 03.08.2023 Мир

В ООН хочуть засудити росію і не називати її

Понад 75 країн «візьмуть на себе зобов'язання вжити заходів, щоб покласти край використанню продовольства як зброї війни і голоду цивільного населення як тактики ведення війни», підтримавши розроблене США комюніке в ООН, заявили третього серпня високопоставлені американські чиновники, передає Reuters.

За даними агентства, державний секретар США Ентоні Блінкен оприлюднить комюніке під час головування на засіданні Ради Безпеки ООН третього серпня, присвяченому голоду і продовольчій безпеці, спричиненим конфліктом. Високопоставлений американський чиновник заявив, що очікується, що комюніке підпишуть більше країн.

За словами іншого високопосадовця США, Блінкен також оголосить про виділення Сполученими Штатами близько 362 мільйонів доларів нового американського фінансування для «подолання чинників продовольчої нестабільності та підвищення стійкості» майже в десяти африканських країнах та на Гаїті.

Хоча Сполучені Штати, Європейський Союз та інші звинуватили Росію у використанні продовольства як зброї війни, проект комюніке не містить конкретних звинувачень на адресу жодної країни.

«Ми не прагнемо перетворити це на розбірки з Росією чи будь-якою іншою країною», – заявив високопоставлений американський чиновник.

«Якими б огидними ми і багато країн світу не вважали дії Москви, ми визнаємо, що це виклик, який виходить за рамки однієї країни. Ми також знаємо, що наші партнери, особливо на Глобальному Півдні, хотіли б почути зосередженість на рішеннях, а не на пошуку винних», – сказав чиновник. 

Минулого місяця Росія вийшла з угоди, яка забезпечувала безпечний експорт українського зерна Чорним морем протягом минулого року. Угода була укладена за посередництва ООН і Туреччини, щоб допомогти пом'якшити глобальну продовольчу кризу, що виникла після вторгнення Росії в Україну. Україна і Росія є провідними експортерами зерна. Після того, як Москва вийшла з угоди, вона почала атакувати українські порти та зернову інфраструктуру на Чорному морі та Дунаї, а світові ціни на зерно різко зросли.

Підготовила: Ніна Петрович