14:12 / 03.08.2023 Мир

США погодили продаж Фінляндії систем ПРО "Праща Давида" на 345 млн доларів

Фото: gettyimages.com

США дали дозвіл Ізраїлю на продаж Фінляндії системи протиракетної оборони David’s Sling ("Праща Давида"). Про це пише ізраїльське видання Times of Israel.

У квітні Фінляндія оголосила про бажання придбати зазначену систему ППО наступного дня після вступу до військового блоку НАТО.

Однак цей крок потребував схвалення США, з якими система була спільно розроблена. Сума угоди становить близько $345 млн.

"Праща Давида" вироблена компанією Rafael Advanced Defense Systems та здатна перехоплювати ракети і снаряди на відстані 40-300 км.

Система "Праща Давида", також відома як "Чарівна паличка", експлуатується в Ізраїлі з 2017 року і становить середній рівень багатошарової системи протиракетної оборони Ізраїлю, яка також включає "Залізний купол" малої дальності і верхній рівень систем Arrow 2 і Arrow 3, призначених для боротьби з балістичними ракетами великої дальності.

Утім, вперше система була застосована в бойових умовах в Ізраїлі під час цьогорічної травневої контртерористичної операції "Щит і стріла".

Продаж зазначеної системи протиракетної оборони є першим випадком, коли вона продається за кордон.

Підготував: Сергій Дага