09:27 / 28.07.2023 Мир

Демократична Республіка Конго заявила про вторгнення армії Руанди

Військові ДРК/Ілюстративне фото з відкритих джерел

Армія Демократичної Республіки Конго (FARDC) заявила, що збройні сили Руанди перетнули кордон і атакували прикордонні сили. Про це повідомляє Reuters.

Армія Конго відбила атаку руандійської армії, після чого вони відступили за межі кордону. Представники уряду Руанди відмовилися від коментарів.

Відносини між Конго та Руандою загострилися у січні 2021 року, після того, як повстанське угруповання "Рух 23 березня" (М23), яке представляє народ тутсі, розпочало активні бойові дії на сході ДРК. 

У березні 2022 року уряд Конго звинуватив армію Руанди в підтримці повстанців з "Руху 23 березня". За даними ООН, руандійські війська билися разом з М23 у східній частині Конго, а також постачали повстанцям зброю. Лідери М23 незадоволені тим, як уряд Конго виконував свої зобов'язання щодо мирних угод від 23 березня 2009 року.

З початку жовтня 2022 року відновилися бої між армією Конго та повстанцями з М23. 28 травня уряд ДРК оголосив М23 терористичним угрупованням.

Влада Руанди, у свою чергу, звинуватила Конго у співпраці з Демократичними силами визволення Руанди - повстанським угрупуванням, яке представляє народ хуту. Це угруповання базується біля Конго.

Населення Руанди (зеленим) - 13 млн, населення ДРК - 102 млн

У 1994 році в Руанді стався геноцид тутсі - тоді загинуло майже 1 млн представників цього етносу. Раніше тутсі, які становили меншість у Руанді, були аристократією країни, а хуту перебували в залежності від них. Однак наприкінці 1950-х влада перейшла до хуту, а тутсі стали зазнавати репресій, багато хто залишив країну.

У 1990 році створений в Уганді біженцями-тутсі Руандійський патріотичний фронт (його очолював нинішній президент Руанди Поль Кагаме) вдерся до країни, почалася громадянська війна. Формально вона завершилася у 1993 році, але наступного року був збитий літак з президентом Руанди Жювеналем Хабіаріманою - представником хуту. У цьому звинуватили РПФ, що й стало початком геноциду.

Делегація Руанди на чолі з міністром закордонних справ Венсаном Бірутою зараз перебуває на саміті "росія - Африка" у Санкт-Петербурзі. Делегацію Демократичної Республіки Конго у Петербурзі очолює віце-прем'єр та міністр оборони Жан-П'єр Бемба.

BAGNET нагадує, напередодні в інший африканській країні - у Нігері - стався воєнний переворот. Главу держави затримала президентська гвардія.

Підготував: Сергій Дага