14:50 / 26.07.2023 Мир

У Китаї звільнили главу МЗС, якого місяць не бачили на публіці

Цинь Ган/Ілюстративне фото з відкритих джерел

Парламент Китаю відправив у відставку міністра закордонних справ Цинь Гана, повідомляє Global Times.

Новим главою МЗС КНР призначили завідувача канцелярії комісії Центрального комітету Компартії Китаю з закордонних справ Ван І, який був головою МЗС з березня 2013 року до 2022 року.

Цинь Ган востаннє з'явився на публіці 25 червня. Тоді він зустрівся з офіційними особами з рф, Шрі-Ланки та В'єтнаму. Відтоді міністра на дипломатичних зустрічах заміняв 69-річний Ван І.

Цинь Ган був відсутній на саміті глав МЗС країн Асоціації держав Південно-Східної Азії 13-14 липня. У міністерстві закордонних справ Китаю пояснили це проблемами зі здоров'ям міністра.

У другій половині липня глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі відклав заплановану на кінець липня поїздку до КНР. Джерела Bloomberg пов'язували це зі зникненням Цинь Гана.

Раніше Пекін скасував візит глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, який мав відбутися у середині липня. У пресслужбі Борреля заявили, що Китай повідомив про неможливість його прийняти у запланований час, не уточнюючи причин.

Цинь Ган очолив МЗС Китаю у грудні 2022 року. До цього він кілька років працював гендиректором департаменту інформації МЗС, речником МЗС, гендиректором департаменту протоколу МЗС і помічником міністра закордонних справ. Був послом КНР у США та Великій Британії.

Західні ЗМІ писали про нібито наявність у 57-річного міністра позашлюбного зв'язку з журналісткою одного з китайських телеканалів, що могло стати причиною його зникнення з публічного поля.

Як повідомляв BAGNET, у грудні 2022 року депутати Всекитайських зборів народних представників переобрали головою КНР Сі Цзіньпіна та затвердили призначення члена постійного комітету політбюро ЦК Компартії Китаю Лі Цяна прем'єром Держради КНР - главою китайського уряду. 

Міноборони Китаю очолив Лі Шанфу, включений до списку санкцій США. 

Підготував: Сергій Дага