22:33 / 25.07.2023 Мир

В ООН офіційно визнали, що ніякий HIMARS не обстрілював Оленівку

Через рік після трагічної загибелі щонайменше 50 українських військовополонених правосуддя все ще не близьке до звершення, заявив Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк, йдеться на сайті Організації.

"Військовополонені, які були поранені або загинули в Оленівці, і члени їхніх сімей заслуговують на те, щоб правда стала відома, а винні в порушеннях міжнародного права понесли відповідальність", - сказав комісар.

Тюрк розповів, що його офіс зустрічався з сім'ями жертв і чув "їхні благання про правду і справедливість — і справді вони мають право на правду, справедливість і відшкодування збитків".

Російська Федерація, як зазначили в ООН, не надала задовільних гарантій безпечного доступу Організації для відвідування місця трагедії, а також не задовольнила спільні запити Управління ООН з прав людини на доступ до районів України, що перебувають під тимчасовим військовим контролем Росії. Проте вдалося провести бесіди з тими, хто вижив після інциденту в Оленівці та зробити докладний аналіз наявної додаткової інформації відповідно до встановленої методології.

Наразі точні обставини інциденту в ніч із 28 на 29 липня 2022 року залишаються неясними, але доступна інформація і аналіз дозволяють зробити висновок, що вибух не був викликаний ракетою HIMARS. "На підставі наявної інформації на даному етапі неможливо встановити ні конкретне джерело вибуху, ні точний напрямок, з якого міг бути зроблений постріл. Управління продовжуватиме стежити за цим інцидентом відповідно до свого досвіду та мандату", - йдеться на сайті ООН.

Тюрк зазначив, що військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права і "за смертю або серйозними травмами військовополонених має слідувати офіційне та ретельне розслідування з боку держави, яка їх утримує".

"Будь-яка підозра у злочинній поведінці має бути негайно, ретельно, незалежно, неупереджено та прозоро розслідувана, а винні притягнуті до відповідальності", - наголосив комісар.

Подготовила: Нина Петрович