06:36 / 19.07.2023 Мир

Європарламент просить суд у Гаазі видати ордер на арешт лукашенка

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Європарламенті закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка.

Про це повідомила пресслужба Європарламенту, пише ЄП.

Депутати заявили, що білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні у зв’язку з війною, та злочини, скоєні в Україні, у тому числі через роль білоруського режиму в незаконному вивезенні дітей.

Доповідь закликає інституції ЄС та держави-члени вжити всіх необхідних заходів на міжнародному рівні, щоб уможливити кримінальне переслідування білоруських політичних і військових лідерів, відповідальних за злочини проти людяності та геноцид. 

Депутати наголошують: оскільки Міжнародний кримінальний суд уже видав ордери на арешт президента росії владіміра путіна та уповноваженого з прав дитини марії львової-бєлової, то суду слід розглянути можливість видачі аналогічного ордера на арешт лукашенка.

Європарламентарі вважають, що Рада ЄС також повинна розширити список білоруських і російських осіб, на яких поширюються санкції ЄС, щоб обмеження поширювались на тих, хто причетний до депортації українських дітей.

BAGNET нагадує, що 7 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна, звинувативши його у воєнному злочині, пов’язаному із незаконною депортацією дітей з України. У ньому йдеться про те, що є розумні підстави вважати, що путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність.

А прокурор Гааги заявив, що ордер на арешт путіна діятиме до кінця його життя.

Підготував: Сергій Дага