23:03 / 17.07.2023 Мир

Американські ЗМІ помітили загадкове зникнення головного дипломата Китаю

Після зустрічі із заступником міністра закордонних справ Росії Андрєєм Руденко на три тижні зник міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган і така незвично довга відсутність під час напруженого періоду дипломатичної діяльності в Пекіні викликає інтенсивні спекуляції в країні, відомій своєю політичною непрозорістю, пише CNN.

57-річний Цінь, кар'єрний дипломат і довірена особа китайського лідера Сі Цзіньпіна, був призначений на посаду міністра закордонних справ у грудні після короткого перебування на посаді посла в Сполучених Штатах.

На посаді міністра закордонних справ Цінь виступив з різкою критикою Вашингтона після того, як відносини між країнами впали до нового мінімуму – після збиття над США китайського шпигунського аеростату. Він також відіграв ключову роль у подальших зусиллях обох сторін щодо стабілізації відносин і відновлення комунікації, включаючи зустріч з держсекретарем США Ентоні Блінкеном під час його візиту до Пекіна в середині червня.

Але високопоставленого дипломата не бачили на публіці з 25 червня, після того, як він зустрівся в Пекіні з офіційними особами Шрі-Ланки, В'єтнаму та Росії.

Під час його останньої публічної появи усміхнений Цінь був помічений пліч-о-пліч із заступником міністра закордонних справ Росії Андрєєм Руденко, який прилетів до Пекіна на зустріч з китайськими офіційними особами після нетривалого повстання групи найманців «Вагнера» в Росії.

«Враховуючи статус і вплив Китаю у світі, дійсно дуже дивно, що його міністр закордонних справ не з'являвся на публіці більше 20 днів», – сказав Ден Ювен, колишній редактор комуністичної партійної газети, який зараз живе в США.

Відповідаючи на запитання про тривалу відсутність Ціня на брифінгу 17 липня прес-секретар МЗС Китаю сказала, що у неї немає «жодної інформації», додавши, що дипломатична діяльність Китаю здійснюється у звичайному режимі.

Відсутність Ціня стала ще більш помітною на тлі шквалу дипломатичної активності в китайській столиці протягом останніх тижнів, включаючи гучні візити високопосадовців США Джанет Єллен і Джона Керрі.

Раніше цього місяця Цінь мав зустрітися в Пекіні з главою зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозепом Боррелем, але зустріч була відкладена після того, як Китай повідомив ЄС, що ці дати «більше неможливі». ЄС був поінформований про перенесення лише за два дні до запланованого приїзду Борреля 5 липня.

Цінь також не з'явився на щорічній зустрічі міністрів закордонних справ Асоціації держав Південно-Східної Азії в Індонезії минулого тижня. Замість нього на зустрічі був присутній провідний китайський дипломат Ван І. Речник китайського МЗС заявив на регулярному брифінгу, що Цінь не зміг бути присутнім «за станом здоров'я».

Але ця відповідь була відсутня в офіційній стенограмі брифінгу, опублікованій пізніше на сайті міністерства. Міністерство закордонних справ Китаю часто не додає до стенограми своїх регулярних брифінгів інформацію, яку вважає чутливою.

Однак коротка причина про стан здоров'я, на яку посилається влада, не змогла вгамувати хвилю здебільшого необґрунтованих спекуляцій щодо того, чому Цінь не з'являється на людях. Ці чутки породжені недостатньою прозорістю китайської політичної системи, в якій інформація ретельно охороняється, а важливі рішення здебільшого приймаються за зачиненими дверима, вважає американський аналітик Денг.

За Сі ця політична непрозорість лише посилилася, оскільки він придушує інакомислення і концентрує владу у своїх руках.

«Це проблема тоталітарних режимів. Тоталітарні режими за своєю суттю нестабільні, тому що все вирішує одноосібно верховний лідер. Якщо з високопосадовцем трапляється щось незвичне, люди задаються питанням, чи зіпсувалися їхні стосунки з верховним лідером, чи це є ознакою політичної нестабільності», – сказав він

У минулому високопоставлені китайські чиновники зникали з поля зору громадськості, і лише через кілька місяців дисциплінарний наглядовий орган правлячої Комуністичної партії повідомляв, що їх затримали для проведення розслідування. Такі раптові зникнення стали звичним явищем в антикорупційній кампанії Сі.

За словами Денга, чутливість відсутності Ціня посилюється його тісними зв'язками з Сі, який минулої осені здобув безпрецедентний третій термін при владі з новою командою керівництва, що складається з вірних союзників.

«Сі одноосібно підняв Ціня Гана нагору по кар'єрних сходах. Будь-які проблеми з ним погано відіб'ються і на Сі – це означатиме, що Сі не зміг обрати правильну людину для цієї роботи», – сказав Ден.

Підготувала: Ніна Петрович