14:31 / 14.07.2023 Мир

На півдні Європи очікують аномальну спеку, температура повітря підніметься до понад 40°C

Фото: getty images

У європейських країнах на узбережжі Середземного моря починається найбільша спека за літо 2023 року. Про це повідомляє BBC.

Зазначається, що хвиля спеки, яку прозвали "Цербером", накриє частини Іспанії, Франції, Італії, Греції, Хорватії й Туреччини. Очікується, що температура повітря перевищить 40 градусів за Цельсієм, а в Італії місцями допускають навіть 48.8 градусів за Цельсієм.

Також у наступні дні в багатьох місцях можуть зареєструвати нові температурні максимуми.

Для десяти італійських міст, включно з Римом та Флоренцією, через спеку оголосили червоне попередження.

Відомо, що екстремальна спека в країні опосередковано вже стала причиною смерті однієї людини – у місті Лоді під Міланом від теплового удару зомлів 44-річний робітник, який наносив дорожню розмітку. Чоловік згодом помер у лікарні. Повідомляли також про кількох туристів, які зомліли через спеку.

BAGNET нагадує, що температурним максимумом для Європи залишається показник 48.8°C, який зареєстрували у серпні 2021 року біля міста Сіракузи на італійській Сицилії.

У 2022 році Європа пережила найспекотніше літо за всю історію спостережень, відзначене хвилями палючої спеки, руйнівною посухою і бурхливими лісовими пожежами. Тоді спека стала причиною понад 61000 смертей в Європі.

Цього року екстремальні температури вже спостерігалися в Азії, Північній Африці та Північній Америці.

Підготував: Сергій Дага