19:07 / 11.07.2023 Мир

Поляки усувають присутність росіян у польській економіці: заморожені активи олігарха Кантора

Польський уряд призначив управляючого майном російського олігарха В’ячеслава Кантора в найбільшому в країні виробнику добрив Grupa Azoty. Про це повідомив міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда, пише money.pl.

Польська влада шукатиме партнера, який викупить заморожену частку у розмірі близько 20% акцій Grupa Azoty і виплатить компенсацію.

Тимчасовий управляючий має визначити ринкову вартість паперів, отримати дозволи на правочин, переоформити цінні папери. 

«Починається нова ера. Крок за кроком ми усуваємо присутність росіян у польській економіці. Чи то шляхом незалежності від російських енергоресурсів, чи то через обмеження російського впливу та капіталу», – наголосив Буда.

У 2018 році росіянин Кантор потрапив до списку «людей, наближених до Кремля», який підготував Мінфін США. За шість років до того олігарх намагався заволодіти Azoty Tarnów. Тоді польська влада сприйняла це як вороже захоплення і заблокувала угоду. Пізніше шляхом обʼєднання з Azoty в Пулавах була створена Grupa Azoty. Групі «Акрон» Кантора належить 19,82% акцій Grupa Azoty.

У березні 2022 року бізнесмен потрапив під санкції ЄС. У компанії тоді наголосили, що накладення санкцій на міноритарного акціонера не тягне за собою санкцій для Grupa Azoty.

Влітку 2022-го Кантор передав 45,1% акцій «Акрона» трьом топменеджерам, формально переставши бути власником контрольного пакета. У 2021-му йому належало понад 94% акцій російського виробника мінеральних добрив «Акрон».

Кантор має російське, британське та ізраїльське громадянство, раніше обіймав посаду голови Європейського єврейського конгресу. Кантор із статками в $11,3 млрд займає 11-ту сходинку в рейтингу мільярдерів за версією російського Forbes.