19:57 / 28.06.2023 Мир

Дуда вважає "вагнерівців" суттєвою загрозою

Переведення "вагнерівців" в Білорусь відбувається водночас з розміщенням у цій країні тактичної ядерної зброї, що впливає на безпекову ситуацію, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

"Я можу сказати таке. Звичайно, що група досвідчених, добре навчених бійців, якими є "вагнерівці" може становити небезпеку. Група нараховує можливо кілька тисяч солдатів. Така група завжди потенційно загрожує. Ніхто з нас сьогодні не знає яке має бути використання цих солдатів, які де-факто будуть у Білорусі. Ми не знаємо, чи вони будуть створювати загрози для України з півночі. Можливо вони будуть створювати міграційний тиск на литовському, латвійському, польському кордонах. Чи матимуть якісь інші завдання, які будуть направлені проти НАТО. Сьогодні складно відповісти на ці питання", - сказав Дуда.

Президент нагадав, що переведення "вагнерівців" в Білорусь відбувається водночас з розміщенням у цій країні тактичної ядерної зброї. Таким чином змінюється уся архітектура безпеки у цій частині Європи. І це вимагає реакції з боку НАТО.

Подготовила: Нина Петрович