19:43 / 12.06.2023 Мир

Засновник WhiteBIT не навів доказів непричетності біржі до перевороту у Чорногорії

Ілюстративне фото/Чорногорія

Засновник однієї з найвідоміших в Україні криптобірж WhiteBIT Володимир Носов не зміг заперечити звинувачень розслідувачів з «Економічної правди» про причетність біржі до спроби державного перевороту в Чорногорії.

“Те що відбулося в Чорногорії – це прикольно" – заявив він під час інвестиційного форуму Kyiv Invest Meetup.

“Слухайте, переворот в Чорногорії — це взагалі дуже круто. Я думаю, що якби ви в першу чергу розібрались з тезами, які вказані в розслідуванні, я навіть не можу назвати це розслідуванням, що написано в тих текстах. Вам би стало зрозуміло, що те, що люди називають фактами в розслідуванні, то це не дуже відповідає дійсності”, – заявив Носов.

Таким чином він відповів на запитання журналіста, чи правда, що у Чорногорії була спроба державного перевороту, до якого були залучені росіяни і компанія, афілійована з WhiteBIT. І якщо це так, то чи є ризик того, що росіяни, які розв'язали повномасштабну війну в Україні, матимуть доступ до всіх даних українців в “Дії”. Адже у розслідуванні журналістів ЕП йшлося зокрема й про те, що криптобіржа мала спільні проекти з Мінцифрою та інтегрована в “Дію”.

Також Володимир Носов не зміг прокоментувати корпоративну структуру біржі. У розслідуванні журналістів йшлося про те, що WhiteBIT має у структурі дев’ять компаній, одна з яких зареєстрована у Великій Британії. Реєстрацію у Лондоні Носов підтвердив.

“Бляха, ну не знаю, як це коментувати. Я зареєстрував компанію в Лондоні…”, – підтвердив він журналістам на форумі.

З його слів, компанія була створена для того, щоб займатися реєстрацією. Однак у дослідженні йдеться, що Британська компанія має офшорних бенефіціарів. Coddan Nominee є частиною розгалуженої офшорної мережі і числиться серед засновників компанії Sofbiz. А остання в свою чергу фінансувала переворот у Чорногорії – це підтверджують правоохоронці країни. Носов заперечує і це.

“Ніхто не хотів розібратись, що для того, щоб фінансувати переворот в Чорногорії, то вона (компанія - ред.) мала б мати хоча б розрахунковий рахунок, як вона мала фінансувати, ідеями?” – заявив він на форумі.

А тут випливає інше питання – якщо компанія не має розрахункового рахунку, то як криптобіржа заплатила їй за послуги. Теж ідеями?

Аргументи, наведені колегами, Носов вважає брехнею, а факти – російською пропагандою. На свій захист він додав, що WhiteBIT з початком війни повністю відключила можливість реєстрації росіянам і припинив рублеві транзакції.

Однак російський слід у Чорногорії доводить розслідування групи Bellingcat та її російського партнера The Insider. Йдеться, що до перевороту причетні офіцери ГРУ російського Генштабу – Едуард Шишмаков та Володимир Моісєєв.

Втім, Носов продовжує наполягати, що не має поняття, що відбулося в Чорногорії і як до цього причетна криптобіржа, власником якої він числиться.

“Я, якщо чесно, навіть зараз не знаю, що відбулось в Чорногорії, але це прикольно. Все зараз розвивається таким чином, що через кілька публікацій в газетах з’явиться, що Кеннеді вбив саме я”, – підсумував Носов.