19:47 / 24.05.2023 Мир

ФРН надсилає до Молдови свій контингент для допомоги в кризовому менеджменті, кібербезпеці та аналізі гібридних загроз

Німеччина надішле свій контингент до Молдови у Місію партнерства Європейського Союзу (EUPM Moldova).

Про це повідомив на брифінгу речник уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт.

Це рішення затвердили на засіданні федерального уряду у середу, 24 травня.

“Німецький контингент становитиме максимально 15 осіб”, – сказав Гебештрайт.

Він повідомив, що їхнім завданням є підтримка забезпечення національної безпеки. Мандат передбачає стратегічні поради, при необхідності – заходи навчання та надання обладнання для посилання спроможностей Молдови в таких галузях як кризовий менеджмент, кібербезпека та аналіз гібридних загроз.

“На Республіку Молдова серйозно впливає незаконна агресивна війна росії проти України, до того ж тривають російські спроби дестабілізувати ситуацію в країн. Ці спроби дестабілізації спрямовані на саботаж курсу на реформи та європейську інтеграцію”, – наголосив Гебештрайт.

Речниця МЗС ФРН Андреа Зассе додала: “Ми бачимо продовження потужних зусиль з дестабілізації, кампанії з дезінформації, використання енергії як зброї, а також кібератаки. Ситуація в країні є дуже важкою”.

Партнери намагаються підтримати Молдову заради завершення багаторічного конфлікту на засадах територіальної цілісності та суверенітету.

“Ми, зрозуміло, визнаємо Придністров’я невід’ємною частиною Молдови”, – підкреслила дипломатка.

Вона також уточнила, що до цього часу затверджено три кандидатури для місії: поліцейський і два експерти.

Зассе також нагадала, що в 2022 році Німеччина, Франція і Румунія створили платформу з метою мобілізувати допомогу Молдові, яка прийняла багато українських біженців. У 2022 році країни провели три донорські конференції, на яких лише Німеччина надала допомогу в обсязі 120 мільйонів євро.

Речниця міністерства закордонних справ Німеччини пообіцяла, що роботу місії подовжать у 2023 році.