16:28 / 28.04.2023 Мир

ПАРЄ визнала причетність Лукашенка до геноциду українців

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка причетним до геноциду українців.

Про це повідомив член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко (фракція "Європейська солідарність").

"Лукашенка визнано причетним до геноциду українців! Офіційно правка прийнята! Моя правка до резолюції в ПАРЄ про визнання самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка причетним до примусової депортації дітей та дорослих з окупованих територій України", — написав Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

Він наголосив, що це рішення автоматично робить Лукашенка винним у геноциді, який чинить рф в Україні.

Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції від 27 квітня визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації. Також ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд (МКС) розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук раніше повідомила, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України. У рф створено 70 таборів для утримання дітей.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт ватажка рашистів Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Якщо вони виїдуть за територію росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна «не матиме для росії жодного значення», адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової, виданий Міжнародним кримінальним судом, не має строку давності.