07:52 / 28.03.2023 Мир

"Утек мозга": після початку вторгнення росію залишили десятки відомих вчених

Фото: gettyimages.com

З росії після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну почали масово виїжджати відомі вчені. Про це пише російське видання "Проект".

Журналістам вдалося встановити імена 28 вчених, які залишили рф після початку повномасштабної війни. Серед них - академік РАН, президент Московського математичного товариства Віктор Васильєв, член-кореспондент РАН Юрій Ковальов, професори РАН Сергій Попов та Олександр Марков.

"Проект" зазначає, що фахівців, які поїхали, набагато більше. Зокрема, лише організація Scholars at Risk вивезла з росії 200 осіб, а ще 62 вченим допоміг виїхати німецький фонд Олександра фон Гумбольдта.

Крім того, у телеграм-чатах для вчених, які потребують релокації, зараз перебувають понад шість тисяч людей.

Також, за даними журналістів, після початку повномасштабної війни багато російських вишів втратили десятки викладачів.

Зокрема, в одному з підрозділів Вищої школи економіки - Інституті гуманітарних історико-теоретичних досліджень - звільнилося 60% співробітників, розповів екс-директор підрозділу Олексій Плєшков. Колишній професор НДУ ВШЕ Костянтин Сонін вважає, що загалом вуз втратив не менше 150 викладачів.

Одним із російських вишів, який найбільше постраждали від війни в Україні, став Сколківський інститут науки та технологій, орієнтований на партнерство з закордонними навчальними закладами.

Зокрема, після початку повномасштабного російського вторгнення Сколтех залишили майже всі іноземні та багато російських професорів та студентів.

BAGNET нагадує, колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт закликав євреїв тікати з росії.

Підготував: Сергій Дага