09:27 / 17.03.2023 Мир

Туреччина перестала заправляти та обслуговувати американські літаки з рф та Білорусі

Фото: gettyimages.com
Влада Туреччини заборонила заправляти та обслуговувати літаки американського виробництва з росії та Білорусі. Про це повідомило турецьке видання AirportHaber.

Заборона стосується семи російських, одного білоруського та одного іранського авіаперевізника, літаки якого виконували рейси до рф. Туреччина внесла до власного чорного списку 44 літаки, у тому числі 15 "Аерофлоту". 

Відмову в заправці бортів у Стамбулі підтвердили "Коммерсанту" джерела у двох авіакомпаніях. В "Аерофлоті" заявили, що авіакомпанія "виконує польоти до міст Туреччини у штатному режимі, за розкладом, у рамках заявленої програми польотів".

За даними AirportHaber, заборонена заправка та інші послуги для приватних, вантажних, комерційних та чартерних літаків, які мають понад 25% американських комплектуючих та прямують до рф чи Білорусі. На цьому у спеціальному листі наполягло Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США.

Загалом до списку санкцій США, який востаннє оновлювався у серпні 2022 року, внесено 183 лайнери російських авіакомпаній. В основному це Boeing, але є і кілька Airbus, оскільки на цих літаках європейського виробництва встановлені двигуни американської GE. 

Джерела в індустрії вважають, що наразі проблема не носить масового характеру і "в будь-якому випадку вирішиться", враховуючи важливість російського турпотоку для Туреччини. Можливе створення альтернативної турецької обслуговуючої структури, яка готова працювати з ризиком санкцій, або польоти з проміжною посадкою для дозаправки на півдні рф.

BAGNET нагадує, на початку березня Туреччина раптово зупинила транзит санкційних вантажів до росії. Митна система блокує їхнє оформлення.

Підготував: Сергій Дага