21:58 / 17.12.2022 Мир

Замість "Аватару": жителі Берліна прийшли подивитися фільм про Україну

У четвер, 15 грудня, відбулася світова прем'єра фільму «Аватар 2», але у столиці Німеччини цього дня представники політичного бомонду та прості берлінці прийшли подивитися інше кіно – про Україну та війну з Росією, яка триває майже 9 років.

15 грудня у Берліні відбувся показ українського документального фільму "Life to the limit" - про війну в Україні, яка триває з 2014 року. Фільм, а також сама тема – війна у нашій країні – викликала дискусію у Німеччині, пише lenta.ua.

Під час прем'єри відбулося обговорення ситуації у нашій країні за участю німецьких та українських політиків та громадських діячів.
Депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер назвав нинішні події в Україні геноцидом.

«Це війна не проти України, це війна проти нашого, європейського способу життя, і зараз дуже важливо вирішити питання щодо збільшення можливостей української армії», - зазначив він.

Цікаво, що депутат звернув увагу на украй неприємний для України факт: зачарованість Росією у Німеччині. "Досі у нас існує думка, що російські корисні копалини та німецькі інженери це гарне поєднання", - зазначив депутат Бундестагу.
Українська письменниця Оксана Забужко під час дискусії розповіла одну показову історію. Так, 24 лютого, у день нападу рашистів, у Фінляндії у будинках для літніх людей стався сплеск паніки та погіршення здоров'я серед людей похилого віку. «Вони вирішили, що 24 лютого РФ атакувала не Україну, а... Фінляндію», - зазначила вона.

Таким чином, Забужко показала, у чому різниця підтримки України у віковому розрізі: більшість людей старшого віку ще пам'ятають те, як зухвало і підступно поводився Радянський Союз під час Зимової війни, а от молодь не має цієї пам'яті і тому до неї іноді важко достукатися.
Цікаво, що у залі, під час перегляду фільму, було багато молоді – студентів місцевих вишів, але й було чимало людей старшого покоління. Вони запитували учасників панельної дискусії щодо ситуації в Україні.

Варто зазначити, що прем'єра документальної стрічки Life to the Limit мала відбутися навесні 2022 року на Міжнародному кінофестивалі у Каннах, але 24 лютого змінило все. Авторам знадобилося ще кілька місяців, щоби фільм актуалізувати з урахуванням початку повномасштабної війни. Фільм було завершено у жовтні, розповів співавтор фільму Юрій Іванишин.

Крижак Дмитро