11:16 / 24.06.2022 Мир

Реальна загроза для Молдови збувається

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Вже минув якийсь час з моменту початку війни з Україною. Як я і писав у статті раніше, мої джерела мали рацію. Вся інформація, що була написана, підтвердилася, пише видання akzenty.com.

Молдова та Придністров’я були на порозі угоди. У таємному режимі проходили переговори про контроль над Придністров’ям з боку Молдови, проте явно агресивна політика Росії, особливо під час війни, завадили цій змові.

Гушану явно не пощастило з вигідною угодою, тому бачимо, як Придністров’я потихеньку стає новим плацдармом для збройних дій росії. Таким чином, бізнесмен втрачає весь бізнес і, відповідно, контроль над регіоном.

Природно, що такий ризик, як вступ Придністров’я до складу Молдови, міг би значно розхитати політичну ситуацію. Ймовірно, тому Майя Санду не погодилася і не прийняла цю угоду. Адже протистояти російським військам неможливо з беззбройною армією Молдови. Доклала до такого рішення рука і Румунія, адже це торкнулася б і її, хоча остання знаходиться під протекторатом НАТО. Тому влада Гушана добігає кінця, а ситуація загострюється до краю.

Як я й казав, у країні почалися провокації. Невизнана республіка постраждала від рук невідомих терористів, хоч і так зрозуміло, хто це робить. Розхитування ситуації – це почерк спеціальних служб росії, все відбувається точно, як на Донбасі у 2014 році. Серед білого дня розстрілюють із гранатомета міністерство безпеки держави. Опубліковані документи українською стороною свідчать про те, що влада Придністров’я заздалегідь знала про сплановану акцію російськими спецслужбами. Влада за кілька днів була оповіщена і обладнала бункер, де ховалася під час спланованої атаки.

Варто нагадати, що командування російськими військами нещодавно озвучило свою позицію та цілі щодо Придністров’я, коли сказало, що їхня мета – пробити коридор до республіки, де утискають російськомовних. Явний почерк росії нікуди не подівся. Усі 8 років росія мовчала і лише зараз, коли їм стала вигідна дестабілізація – розправила крила. Українська розвідка говорить про те, що це не останній випадок терористичних актів на території Придністров’я з метою звинувачення української сторони у спробі утримання контролю за невизнаною територією.

Що є чистою правдою, оскільки за кілька днів ми побачили, як у районі селища Маяк вивели з ладу потужні антени. Таким чином, агенти ФСБ, ймовірно, заклали вибухівку, обрушивши величезні радіоантени, які використовувалися для трансляції російського радіо на територію республіки.

Американська преса пише, що росія вирішила атакувати Молдову з боку невизнаної республіки, тим самим відкривши другий фронт проти України. Це відкриє можливість для російської сторони пришвартуватися до Одеси та створити для себе південний коридор.

Як заявило джерело західної преси, це ймовірно буде донбаський сценарій – тобто визнання ПМР частиною росії. Це ускладнить завдання для України щодо оборони країни. Є велика ймовірність, що десант із Криму буде задіяний у контролі над республікою. За даними української розвідки, на аеродромах Придністров’я вже помітна підозріла діяльність, яка вказує на те, що аеропорти чекають на гостей.

Аналітики кажуть, що росія добивається дестабілізації в регіоні та на Балканах, як наслідок військової допомоги Україні. Таким чином вони хочуть провчити Захід за втручання у війну та тотальний провал російської армії в Україні. Особливо на користь росії відтягнути частину українських військ на захід, зосереджених зараз на Східній Україні. А також після вступу на посаду нового президента Молдови Майі Санду припинити проєвропейський курс Молдови.

Що особливо цікаво, у країні розпочалася таємна мобілізація. Місцева влада починає військову підготовку жителів. А сім’ї військовослужбовців російської федерації на території Придністровської Республіки готуються екстреної евакуації – очевидний знак того, що незабаром там буде небезпечно. Місцеві мешканці також почали масово залишати республіку. До того ж військові формування ПМР приведені в бойову готовність. Так зване Міністерство внутрішніх справ республіки запобігло, за їхніми словами, теракту, збивши український дрон із вибухівкою 3-го травня 2022 року. Що вказує на їхні наміри, націлені на звинувачення України у провокаціях. Щоб швидше за все виправдати введення військ, а саме десанту, взяти під контроль регіон.

Перминов Іван