13:34 / 20.05.2022 Мир

На Шрі-Ланці через дефолт закінчилися бензин та їжа

Фото: Протести в столиці Коломбо

На Шрі-Ланці дефолт - острівна країна не може сплатити свої зовнішні борги. У країні немає бензину, їжі, а люди вмирають у чергах за продуктами першої потреби.

Проблеми в острівної держави, яка живе переважно туризмом, почалися вже кілька місяців тому - потік туристів через пандемію зупинився, як і потік валютних коштів. Про це повідомили в ефірі всеукраїнського телемарафону.

З початку квітня почалися масові протести, кульмінацією яких стали заворушення у Коломбо 9 та 10 травня. Загинули, за різними оцінками, до 10 людей, сотні постраждали.

У цих умовах ланкійська влада була змушена скоротити імпорт і запровадити сувору економію ресурсів. Зовнішнім запозиченням та боротьбі з економічною кризою перешкоджає зовнішній борг Шрі-Ланки, що становить $51 млрд.

У країні утворилася нестача всього - особливо палива, ліків і будматеріалів. Курс місцевої рупії до долара впав до 355 до 1.

12 квітня Міністерство фінансів Шрі-Ланки оголосило про припинення виплат за всіма зовнішніми зобов'язаннями з метою запобігти подальшому погіршенню фінансового стану в країні.

Найбільша німецька туристична компанія TUI Group (Touristik Union International) оголосила про припинення турів до Шрі-Ланки через економічні та політичні потрясіння в острівній державі. Це рішення може завдати сильного удару по ланкійській туристичній галузі, що є головним джерелом надходження іноземної валюти в країну.

16 травня прем'єр-міністр заявив, що наступні два місяці стануть найважчими для Шрі-Ланки, яка переживає найгіршу економічну кризу з часу здобуття незалежності в 1948 році.

Через різке подорожчання пшеничного борошна ланкійська Асоціація власників пекарень 18 травня заявила про можливе зупинення випуску приватними підприємцями хлібобулочних та кондитерських виробів.

Підготував: Сергій Дага