12:10 / 27.08.2018 Наука и техника

На винищувачі F-35 встановлять додатковий захист

У новітньому багатофункціональному винищувачі-бомбардувальнику F-35 Lightning II, який крім США є тільки у Туреччини та Ізраїлю, після деякого терміну експлуатації виявили несподівану і досить серйозну уразливість.
Вона полягає в тому, що при заправці в польових умовах винищувачі потребують додаткового захисту від попадання блискавок, повідомляє ukrinform.

Блискавка для літака вкрай небезпечна - вона може вивести з ладу частину систем, так і взагалі привести до падіння літака. Зокрема, через блискавку на F-35 з ладу може вийти система ALIS, що відповідає за моніторинг стану всіх вузлів, агрегатів і електронного обладнання винищувача і формування рекомендацій з ремонту та обслуговування літака.

Планер сучасних літаків виконаний з металу, а їх корпус являє собою свого роду клітки Фарадея - тому для них блискавки не є проблемами. Більш того, деякі літаки додатково оснащуються електростатичними розрядниками, основним завданням яких є зняття статичної електрики з планера в польоті і скидання її в атмосферу. При попаданні блискавки вони додатково допомагають заряду стікати з планера.

А от планер винищувача F-35 в значній мірі виконаний з композиційних матеріалів, властивості яких недостатньо для забезпечення пасивного захисту від блискавок, розрядниками винищувачі не оснащували. З цієї причини на початку серпня поточного року Морська піхота США замовила партію з 14 блискавковідводів, які будуть встановлюватися на польових аеродромах недалеко від винищувачів F-35B з вертикальним злетом і посадкою. Ці переносні громовідводи, позначаються PLP-38-MOD, можуть встояти при швидкості вітру до 54 метрів в секунду без необхідності додаткової фіксації.

Фахівці, які проводили перевірку літаків, виявили, що через електромагнітне поле, що виникає в момент удару блискавки, може неправильно працювати або виходити з ладу бортове радіоелектронне обладнання літаків.

Крім того, попадання блискавки могло призвести до загоряння пального в паливних баках. Це могло відбуватися через неправильну роботу бортової системи генерації інертних газів, що відповідає за наповнення вивільнюваних обсягів паливних баків інертними газами і підтримання в них низького рівня кисню. У грозонебезпечних зонах з постійно мінливим атмосферним тиском система давала збої.

Втім, за даними американської компанії Lockheed Martin, частину цих проблем вже вирішено. Над іншими проблемами ведеться робота.