23:25 / 31.05.2018 Наука и техника

Астрономи отримали детальний знімок туманності в Великій Магеллановій Хмарі

Вчені змогли отримати найбільш детальне зображення туманності Тарантул, що знаходиться від нас на відстані приблизно в 160 тисяч світлових років.

Зображення вдалося отримати з оглядового телескопа VLT в обсерваторії ESO Паранал в Чилі, повідомляє nv.ua з посиланням на офіційний сайт Європейської Південної Обсерваторії.

Туманність Тарантул, відома ще як 30 Золотої Риби (30 Doradus) - найяскравіша область зореутворення в Місцевій Групі галактик. Скориставшись можливостями VLT, астрономи отримали детальне зображення Туманності Тарантул і безлічі туманностей і зоряних скупчень в її околицях.

Сама Туманність Тарантул простягається більш, ніж на 1000 світлових років у сузір'ї Золотої Риби (Dorado), видимому тільки на небі південної півкулі. Ця чудова туманність є частиною Великої Магелланової Хмари, карликової галактики розміром всього приблизно 14 000 світлових років, однією з найближчих до Чумацького Шляху.

У центрі Туманності Тарантул знаходиться гігантське молоде зоряне скупчення NGC 2070. У щільному ядрі цій галузі, в якій відбувається спалах зореутворення, R136, знаходяться деякі з найбільш масивних і таких, що мають найбільш високу світність з усіх відомих зірок. Яскраве свічення самої Туманності Тарантул вперше помітив французький астроном Ніколя-Луї Лакайль в 1751 році.

Зліва від Туманності Тарантул можна побачити яскраве розсіяне скупчення NGC 2100 із сяючою розсипом блакитних зірок в оточенні червоних. Це скупчення відкрив шотландський астроном Джеймс Данлоп в 1826 році під час своєї роботи в Австралії на 9-дюймовому (23-см) рефлекторе власного виготовлення.

Крім того, ESO опублікувала відео, на якому показано наближення до туманності Тарантул при розгляданні її з Землі.