15:07 / 05.10.2015 Наука и техника

Китайці хочуть побудувати у Чорнобилі хмарочоси, що живитимуться енергією сонця

Китайці пропонують побудувати у Чорнобилі хмарочоси, які живитимуться від енергії сонця

 

Китайські винахідники запропонували побудувати у Чорнобилі ряд хмарочосів під назвою «Несподівана Аврора», повідомляє inhabitat.com.

Проект отримав заохочувальну премію на конкурсі веж майбутнього Skyscraper Competition 2015, який щорічно проводить американський журнал eVolo.

Хмарочоси, які у майбутньому дозволять повернутися додому тим, кого у 1986 році евакуювали з Чорнобильської зони, придумали винахідники Чанг Зеуа, Сонг Киянг та Чи Яменг. Ініціатори проекту керуються даними вчених, згідно з дослідженнями яких «відродити життя» у зоні відчуження можна буде через 60 років – тоді радіаційний фон знизиться до нормального рівня.

4.jpg

Китайські розробники пропонують встановлювати на вежах спеціальне обладнання для очищення повітря і води, а всі інфраструктурні системи «живити» за рахунок енергії сонця.

5.jpg

За задумом винахідників, збудовані у Чорнобилі хмарочоси повинні нагадувати «Едемський сад», символізуючи повторне освоєння людьми зони відчуження.

Премія Skyscraper Competition була заснована у 2006 році для оцінки нетривіальних ідей у сфері висотного будівництва. З тих пір на суд журі було представлено понад 6000 проектів, створених з урахуванням природних особливостей, передових технологій та матеріалів, уявлень про естетику і просторову організацію.

У 2015 році на отримання трьох головних і 15 заохочувальних премій претендувало 480 проектів з усього світу. У підсумку перше місце виборов концепт Essence Skyscraper польської архітектурної групи Bomp, яка запропонувала поєднати висотне будівництво з парковими просторами. Цей напівпрозорий хмарочос складається з безлічі секцій, у яких офісні і житлові простори чергуються з водоспадами, печерами і тропічними лісами. Другими стали індійські дизайнери Сарукаші Бхата і Шарану Сундар, які розробили Шанті-хмарочос для жителів трущоб міста Ченнаї. Вежа повинна бути побудована з вторинних матеріалів, у тому числі переробленого бетону і сміття, бв труб, металевих листів і деревини. 

ТЭГИ: