15:32 / 13.09.2015 Наука и техника

В Мережі з'вились фото Плутона надвисокої роздільної здатності

NASA оприлюднило нові фотографії Плутона, зроблені зондом New Horizons


На зображеннях вчені виявили різноманітні ландшафти на поверхні планети, повідомляється на сайті американського космічного агентства, інформує gazeta.ua.

Висока роздільна здатність фотографії дає можливість побачити поверхню планети з точністю до 400 м на піксель.

"Різноманітність рельєфу Плутона і складність процесів, що відбуваються на ньому, можуть позмагатися з будь-яким баченим нами раніше явищем у Сонячній системі. До публікації фотографій, якби таке намалював художник, я б сказав, що це перебільшення. Але це те, що дійсно там", - сказав головний дослідник New Horizons Алан Стерн.

Як відомо, в 2006 році за рішенням Міжнародного астрономічного союзу Плутон був позбавлений статусу повноцінної планети і визнаний планетою карликовою.

Так збіглося, що в тому ж році NASA запустило в космос апарат New Horizons, який через дев'ять з половиною років підлетів на мінімальну відстань до Плутона (12,5 тис. км) і зробив унікальні знімки. Крім цього зонду вдалося провести близько 150 наукових вимірювань. Згідно з отриманими даними, діаметр Плутона становить 2370 км (з похибкою в 20 км). Крім того, нові дані свідчать про те, що щільність карликової планети трохи нижче, ніж вважалося раніше, а льоду в ній - більше.