22:53 / 14.03.2015 Наука и техника

Науковці намагаються "розбудити" космічний апарат, що "осідлав" комету

Інженери і науковці місії з дослідження комети 67P/Чурюмова-Герасименко спробували зв'язатися з Philae, задопомогою апарата "Розетта".

У листопаді космічний апарат здійснив перше в історії приземлення на комету. Після того як апарат Philae ("Філи") приземлився на комету 67P/Чурюмова - Герасименко, гарпуни, які повинні були прикріпити його до поверхні, не спрацювали, і космічний корабель відскочив назад у космос, перш ніж повернутися на комету знову. Останній стрибок посадив його на затемнене місце.

З тих пір посадковий модуль "Філи" занурився в холод і темряву на відстані 450 мільйонів кілометрів від Землі, і єдиний шанс зарядити його батареї - сонячне світло. Але попереду теплі і яскраві дні, і "Філи" прокинеться і буде готовий повернутися до роботи. Щоправда, станеться це не скоро.

Вперше, з моменту занурення космічного зонду в "анабіоз", інженери місії спробували зв'язатися з Philae, батареї якого розрядились після посадки. Через чотири місяці орбіта апарату "Розетта" Європейського космічного агентства, який кружляє навколо комети 67P, вирівнялася з "Філи" так, що вони можуть встановити зв'язок. "Не думаєм, що ми зможем почути щось найближчим часом, але точно почуєм", - говорить Коен Гертс, технічний менеджер команди "Філи".

Не маючи зв'язку з Philae, вчені до цих пір точно не знають, де він знаходиться і що його оточує. Інженери використовували камери "Розети", щоб звузити діапазон пошуку, але орбіта апарату пролягає занадто далеко від точки посадки модуля. "Розетта" підійде ближче в липні, але інженери оцінюють, що зараз "Філи" отримує лише 1,3 години сонячного світла за світловий день у 12,4 години. Щоб модуль прокинувся, його сонячні панелі повинні перетворити ці обмежені години в 5,5 ват електроенергії. Щоб відправляти і отримувати сигнали від "Розети", йому потрібно 19 ватт. "Філи" також повинен бути теплішим 9 градусів за Цельсієм, щоб працювати. "Ми думаємо, що Philae все ще холодний", - говорить Гертс. В темнноті температура зонду може падати до мінус 65 градусів за Цельсієм, і навіть якщо комета підлетить ближче до Сонця і буде отримувати в два рази більше енергії, ніж у листопаді, космічному апарату знадобиться більше часу, щоб прокинутися.

Але оскільки "Філи" як і раніше знаходиться поза зоною видимості, він може опинитися в сонячному місці, зарядитися і приготуватися до роботи. Коли і якщо він прокинеться, інженерам знадобиться кілька тижнів, щоб переконатися, що він все ще працює. Крім того, може бути занадто холодно для повної зарядки батарей, що, в свою чергу, обмежить науково-дослідні можливості апарату. "Без батареї наукова діяльність апарату обмежується довжиною світлового дня", - говорить Гертс. Це означає, що Philae не зможе свердлити крижану комету і з'ясувати, з чого вона складається. Але він зможе робити знімки, вимірювати магнітне поле комети і сейсмічну активність, досліджувати навколишні гази.

Тепер, коли "Розетта" і "Філи" знаходяться прямій видимості, контролери місії посилають сигнали з орбітального апарату, починаючи з 12 ранку за місцевим часом. Вони будуть намагатися зв'язатися з "Філи" до 20 березня, коли "Розетта" змінить орбіту при передислокації. "Якщо ми нічого не отримаємо з цієї спроби, будемо чекати наступної", - сказав Коен Гертс, технічний менеджер команди "Філи". Наступне вікно для радіозв'язку відкриється між 13 і 20 квітня. Якщо знову нічого, то кілька коротких вікон з'явиться в травні, а потім тривалий період в червні.

13 серпня комета досягне найближчої точки до Сонця - і якщо Європейське космічне агентство нічого не почує від неї, комета просто полетить. При цьому, разом із збільшенням обсягу й інтенсивності сонячного світла, лід буде сублімувати в газ, створюючи струмені і газові потоки, які витіснять "Філи" з комети.

"Якщо ми нічого не почуємо до кінця липня або початку серпня, малоймовірно, що ми почуємо щось ще раз, - каже Гертс. - Або Philae не переживе низькі температури, вийдуть з ладу критичні системи, або "Філи" впаде вннаслідок активності комети".

Шанси на те, що апарат прокинеться знову, швидше за все, у квітні або травні, досить високі. "І якщо він прокинеться завтра, я буду дуже радий", - говорить Гертс.