16:06 / 22.05.2024 Наука и техника

Скарлетт Йоханссон звинуватила OpenAI у незаконному використанні її голосу

Фото: Скарлетт Йоханссон

Актриса Скарлетт Йоханссон заявила, що шокована й обурена рішенням OpenAI використати її голос для моделі штучного інтелекту GPT-4o, незважаючи на те, що вона не одноразово відмовила компанії Сема Альтмана.

Кінозірка озвучила свою позицію наступного дня після того, як OpenAI повідомив про припинення використання штучного голосу "Sky" для GPT-4o. Голос "Sky" викликав хвилю критики - не лише за схожість з голосом Скарлетт Йоханссон, а й за манеру фліртувати з користувачами, яку багато хто вважав образливою та сексистською.

За словами актриси, Сем Альтман звертався до неї у вересні минулого року з проханням дозволити використати її голос для озвучення майбутньої мовної моделі компанії. 

У результаті Йоханссон відхилила цю пропозицію "з особистих причин", а через дев'ять місяців (13 травня) чат-бот отримав можливість спілкуватися голосом. Одним з п'яти голосів озвучення стала версія "Sky", яка дуже схожа на Йоханссон. 

Телеканалу CNN актриса заявила: 

"За два дні до релізу демонстраційної версії ChatGPT 4.0 пан Альтман контактував з моїм агентом і просив мене передумати. Але ще до того, як ми змогли зв'язатися, систему вже випустили.

Я була шокована, розгнівана і не вірила, що пан Альтман добиватиметься релізу голосу, який звучить настільки  схоже на мій, що мої найближчі друзі... не змогли б помітити різницю".

Сам Альтман і OpenAI заперечують будь-який зв'язок між голосом "Sky" і Скарлетт Йоханссон. У своїй заяві OpenAI стверджують, що ця версія не була "імітацією" голосу актриси, її нібито записали за допомогою іншої актриси, але яку саме - компанія не повідомлятиме "з міркувань конфіденційності". 

При цьому раніше глава компанії публічно зізнавався, що фільм "Вона" 2013 року режисера Спайка Джонза, де голосового помічника озвучувала саме Йоханссон, його улюблений фільм.

BAGNET нагадує, на початку квітня компанія Open AI відкрила доступ до ChatGPT без реєстрації.

Підготував: Сергій Дага