13:53 / 19.03.2024 Наука и техника

Росія купує у компаній США супутникові зображення для атак по Україні, – The Atlantic

Ілюстративне фото з відкритих джерел

росія купує у США супутникові фото для ударів по Україні. Про це пише видання The Atlantic.

Журналісти, посилаючись на українське військове джерело, пишуть, що росія завдає дальніх ударів за допомогою крилатих ракет, найімовірніше, з використанням супутникових знімків, які надають американські компанії.

За словами джерела, є певна закономірність: супутник робить знімки місця, а невдовзі туди прилітає ракета. Іноді після цього інший супутник робить додаткові зображення, напевно, для перевірки ступеня шкоди. Ці збіги, за інформацією видання, навряд чи є випадковими.

Також, як зазначають журналісти, у Міноборони України підозрюють, що росія купує супутникові знімки в США через сторонні компанії

"Замовити зображення у цих компаній простіше, ніж ви думаєте. Застарілі, розмиті зображення можна безкоштовно розміщувати на Картах Google. Свіжі, чіткі зображення того, що ви хочете або не хочете рознести вщент, коштують трохи дорожче, – пише журнал. – Компанії пропонують напрочуд швидкі терміни виконання робіт при витратах у кілька тисяч доларів. Більш швидкий цикл обробки і більш висока роздільна здатність підвищують вартість".

Підготував: Сергій Дага