16:25 / 06.03.2024 Наука и техника

У Конгрес США внесли законопроєкт про заборону TikTok через "загрозу нацбезпеці"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Законопроєкт, який внесли до Конгресу США вимагатиме від китайської компанії ByteDance відмовитися від TikTok, щоб уникнути заборони відеододатку на території країни. Про це повідомляє CNBC.

Законопроєкт “Закон про захист американців від застосунків, контрольованих іноземними противниками” презентували Майк Галлахер і Раджа Крішнамоорті.

У законопроєкті йдеться, що TikTok контролюється іноземним противником і становить загрозу національній безпеці США.

Галлахер, голова спеціального комітету Палати представників, виставив конкретні умови для ByteDance:

"Ось моє послання TikTok: порвіть із китайською комуністичною партією або втратьте доступ до своїх американських користувачів".

У разі ухвалення законопроєкту, у ByteDance буде близько п’яти місяців, щоб відмовитися від TikTok. У той час, такі веб-хостингові компанії та магазини застосунків, як Apple і Google, будуть змушені припинити підтримку цього застосунку й інших, пов’язаних із ByteDance.

Представники TikTok відреагували на законопроєкт і наголосили, що це “зневага до прав 170 мільйонів американців”.

"Цей законопроєкт є прямою забороною TikTok, як би автори не намагалися це завуалювати. Цей закон зневажає права 170 мільйонів американців на Першу поправку і позбавляє 5 мільйонів малих підприємств платформи, на яку вони покладаються для розвитку і створення робочих місць", – відреагували представники TikTok.

Видання зазначає, що законопроєкт є останнім кроком у багаторічних “війнах” Вашингтона з TikTok і його ймовірними зв’язками з китайською комуністичною партією, які генеральний директор TikTok Шоу Зі Чу заперечує.

Нагадаємо, що минулого року хвиля обговорень щодо заборони платформи пройшлась Британією, США, Австралією, Ірландією, Нідерландами та багатьма іншими країнами, де планують заборонити TikTok.

Крім того, в деяких західних країнах хочуть ввести заборону на використання TikTok державними службовцями.

Підготував: Сергій Дага