13:34 / 07.02.2024 Наука и техника

Соцмережа BlueSky відкриває доступ для всіх користувачів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Сервіс мікроблогів BlueSky від засновника Twitter Джека Дорсі цього тижня відкриє можливість зареєструватися на платформі всім користувачам. Раніше доступ до програми був лише за запрошенням.

На сервісі зареєструвалися понад 3 млн людей, з яких 1,6 млн користуються додатком щомісяця. Соцмережа працює на відкритому стандарті Authenticated Transfer Protocol (AT), який передбачає децентралізовану соціальну мережу.

Впродовж тижня у BlueSky зможуть зареєструватися всі користувачі, а впродовж місяця сторонні розробники зможуть розміщувати власні сервери на основі базового протоколу AT, який покликаний конкурувати з ActivityPub.

Джек Дорсі запустив BlueSky у березні 2023 року після уходу з Twitter. Раніше BlueSky дозволила всім користувачам переглядати пости у соцмережі, а також представила новий логотип у формі метелика.

Джек Дорсі зацікавився проектом після того, як Twitter забанив аккаунт колишнього президента США Дональда Трампа. На думку Дорсі, BlueSky знизить можливість зловживання владою та регулюванням в аналогічних централізованих платформ, які можуть вирішувати, хто має можливість висловитися, а хто ні.

BlueSky виглядає майже ідентично Twitter - є можливість опублікувати короткі повідомлення до 256 символів, викладати фото.

Можна стежити за іншими користувачами та бачити їх оновлення. Також окремо один від одного йдуть публікації та публікації з відповідями. На даний момент вже існують альтернативи Twitter з протоколом AT, наприклад, додаток Mastodon.

Раніше BAGNET повідомляв, що медіаплатформа Х може збільшити ліміт символів в одному повідомленні до 4 тисяч.

Підготував: Сергій Дага