13:34 / 29.01.2024 Наука и техника

Дослідники назвали рослину, яка врятує людство від голоду у разі ядерної зими

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Уявіть собі катастрофічну подію, яка викликала затемнення сонця, таку як виверження великого вулкана або навіть ядерна війна. В результаті цього сільське господарство буде зруйноване. Однак дослідники дійшли до висновку, що не вся рослинність загине.

Міжнародна група науковців стверджує, що для забезпечення людства їжею під час ядерної війни можуть бути використані морські водорості. Про це повідомляє Phys.org.

За словами вчених, зменшення сонячного світла через ядерну зиму, зіткнення з астероїдом/кометою або виверження великого вулкана призведе до знищення сільського господарства. Тому для людства необхідні стійкі джерела їжі, і морські водорості вважаються найбільш перспективними, оскільки вони можуть швидко рости в різних умовах навколишнього середовища.

Дослідники визначили, що морські водорості мають достатню стійкість для того, щоб вижити в океанах навіть після повномасштабної ядерної війни.

За розрахунками, у випадку початку ядерної війни та запуску тисяч боєголовок, в атмосферу буде викинуто близько 150 тераграмів сажі, які заблокують сонячне світло на декілька років.

Проте цього все ще буде достатньо для фотосинтезу та росту морських водоростей, навіть за умови наявності чорного вугілля в атмосфері.

Згідно з дослідженням, морські водорості, при оптимальній площі вирощування, можуть забезпечити еквівалент 45% світового попиту на продукти харчування всього за дев'ять місяців інтенсивного виробництва. Однак вчені також зауважують, що морські водорості можуть забезпечувати лише до 15% харчового раціону людини через високий вміст йоду.

На запитання про придатність морських водоростей для споживання людиною після ядерної війни, вчені відповідають, що вони природньо поглиблюватимуть забруднення з навколишнього середовища, але токсичні речовини можна зменшити до безпечного рівня.

Підготував: Сергій Дага