14:50 / 11.12.2023 Наука и техника

Країни G7 домовилися спільно протидіяти використанню ШІ для міжнародних шахрайств

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністри внутрішніх справ і безпеки країн "Групи семи" (G7) домовилися спільно боротися з міжнародною загрозою організованого телефонного шахрайства та використанням з цією метою штучного інтелекту (ШІ).

Відповідну спільну заяву ухвалили в неділю, 10 грудня, за підсумками триденної зустрічі в Токіо, пише NHK.

Зазначається, що однією з головних тем переговорів стало транскордонне організоване шахрайство з використанням телекомунікацій та зростаючі збитки від такої діяльності.

Так, у Великій Британії за 2021-2022 фінансовий рік шляхом такого шахрайства злочинці вкрали близько 2,8 мільярда доларів, що в 11 разів більше, ніж у Японії. У США телефонне шахрайство, яким займаються групи з Південної Азії, призвело до щорічних втрат на суму близько 966 мільйонів доларів.

У спільній заяві також визнається, що штучний інтелект може бути використаний для терористичних актів або інших злочинів і шахрайства. Країни G7 пообіцяли сприяти обміну інформацією з бізнесом і промисловими колами для покращення можливостей розслідування таких злочинів. Міністри погодилися закликати операторів соціальних мереж вжити заходів для запобігання їх використанню в злочинних цілях, зокрема, захисту дітей від сексуальної експлуатації, включаючи дитячу порнографію.

Щодо економічної безпеки, країни G7 домовилися тісно співпрацювати, щоб ефективніше запобігати витоку чутливої інформації та передових технологій з державних установ.

Раніше компанія Google заявила, що її штучний інтелект Bardматиме можливість перевіряти свої відповіді та аналізувати особисті дані користувачів, оскільки вони намагаються наздогнати за популярністю ChatGPT.

Раніше повідомлялося, що компанія OpenAI тимчасово не прийматиме нових користувачів для платного сервісу ChatGPT Plus через величезний попит. Гендиректор OpenAI додав, що користувачі все ще можуть зареєструватися, щоб отримати сповіщення в додатку про відкриття підсекцій.

Підготував: Сергій Дага