15:09 / 21.11.2023 Наука и техника

Три найкращі книги 2023 року від Білла Гейтса

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Мільярдер і один із творців Microsoft Білл Гейтс назвав три найкращі книги, які прочитав у 2023 році, пише TIME.

Улюблені книги Білла Гейтса 2023

Білл Гейтс вважає, що саме ці книжки є глибоко інформативними та добре написаними. Перша з них – "Пісня клітини: дослідження медицини та нової людини", автором якої є доктор Сіддхартха Мукерджі.

У книзі розповідається про починання з відкриття клітин наприкінці 1600-х років та про еволюцію людського розуміння клітинної біології. Автор заглибився в історію та сучасний стан клітинної терапії, як інструменту лікування лейкемії та інших смертельних захворювань.

"Щоб зрозуміти, що відбувається в моменти захворювання, і відчувати оптимізм щодо того, що справи підуть краще, вам потрібні фундаментальні знання про блоки життя. Мукерджі розуміє, що щоб знайти “серце” нормальної фізіології чи хвороби, потрібно подивитися, по-перше, у клітинах", – зазначив Гейтс.

Другою книжкою є "Не кінець світу: як ми можемо стати першим поколінням, яке побудує стійку планету", авторства Ханни Річі.

Цей оптимістичний погляд на стан зміни клімату ґрунтується на результатах роботи Ханни Річі як провідного фахівця з даних, чому глобальна екологічна криза не обов’язково є сценарієм кінця світу.

"У кожному розділі Річі описує реальні дії, які люди, компанії та уряди можуть зробити, щоб побудувати кращий світ. Той, де більше не потрібно йти на компроміс між благополуччям людини та захистом довкілля, між життям сьогодні та життям завтра", – зазначив Білл.

Третя книжка, яку виокремив Гейтс, написана канадським науковцем Вацлавом Смілом – "Винаходи та інновації: Коротка історія хайпу та невдач".

Автор досліджує, чи справді ми живемо в епоху неперевершених винаходів, і доходить висновку, за словами Гейтса, що “наша теперішня епоха далеко не така інноваційна, як ми думаємо”.

Хоча Гейтс згоден із тим, що швидке зростання обчислювальної потужності призвело до завищення уявлень людей про загальне технологічне зростання, він вважає, що Сміл недооцінює досягнення в галузі штучного інтелекту.

"ШІ стане розумним, а не просто швидким. Коли буде досягнуто те, що дослідники називають загальним штучним інтелектом, це дасть людству неймовірні нові інструменти для розв’язання проблем практично в усіх галузях: від лікування хвороб до персоналізації освіти та розробки нових джерел чистої енергії", – наголосив Білл.

Підготував: Сергій Дага