09:27 / 02.11.2023 Наука и техника

На Київщині знайшли скарб з золотими прикрасами часів Гетьманщини (фото)

Фото: facebook.com/iarchaeology

У Білій Церкві під Києвом археологи під час розкопок знайшли золоті прикраси часів Гетьманщини XVII-XVIII століть. Про це повідомив Інститут археології НАН України.

У ході робіт на території давнього міста у Білій Церкві (Київська обл.) була виявлена та повністю досліджена низка об’єктів давньоруського та козацького часів, знайдено велику кількість яскравих та різноманітних артефактів.

Але справжньою науковою сенсацією став унікальний скарб золотих прикрас, знайдений в культурних нашаруваннях 17-18 ст. і, скоріше за все, пов’язаний з буремними історичними подіями часів Гетьманщини", - пишуть археологи.

Скарб складається з 12 золотих предметів загальною вагою майже 28 грамів і перламутрового бісеру, які були сховані у невеличкий керамічний посудині.

Скарб часів Гетьманщини - вкрай рідкісна знахідка, яка має велике наукове та суспільне значення. Вона ілюструє значний розвиток матеріальної культури населення України, підкреслює високий рівень ювелірного мистецтва Козацької держави.

Усі знайдені предмети були передані на зберігання до фондів Археологічного музею ІА НАН України і з часом прикрасять його експозицію.

"Знахідка скарбу ще раз демонструє важливість фахових охоронних археологічних досліджень під час будь-яких будівельних робіт у межах історичних міст - наш обов’язок відповідно до Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини", - пише Інституте археології НАН України.

Раніше BAGNET повідомляв, що в Іспанії конфіскували викрадене з України "скіфське золото" на 60 млн євро.

Підготував: Сергій Дага