16:06 / 31.08.2023 Наука и техника

В Мексиці археологи розкопали скульптуру Атланта (фото)

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Мексиці археолого віднайшли скульптуру Атланта. Статую знайшли під час будівництва шляху до нового району в Чичен-Іца. Про це розповідає Аncient origins.

Повідомляється, що скульптура зі складним різьбленням, висотою 90 сантиметрів, зображує персонажа з піднятими руками, який, здається, тримає якийсь предмет, і прикрашений складним вбранням. Одяг включає пов’язку на голову, нагрудну пластину, виготовлену з чотирьох імовірно нефритових намистин та браслети.

Важливо, що риси обличчя фігури мають вражаючу схожість з уастеками, що вказує на спільний культурний зв’язок.

Скульптури атлантів - це кам’яні статуї фігур, які часто виконують архітектурну функцію опорних колон або стовпів. Термін "атлант" походить від міфологічної фігури Атланта з грецької міфології, який був засуджений вічно тримати небо. Подібним чином ці статуї зазвичай зображуються такими, що несуть вагу конструкції, яку вони підтримують.

Розміри знайденої скульптури свідчать про те, що вона могла бути опорною частиною церемоніального вівтаря.

У Мезоамериці, особливо в посткласичний період (приблизно 900–1500 рр. н. е.), атланти стали відмінною архітектурною особливістю в різних регіонах. Один із найвідоміших прикладів фігур атлантів у Мезоамериці можна знайти в стародавньому місті Тула, розташованому в сучасному Ідальго, Мексика. Це була столиця імперії тольтеків, і тут є знакові колони у формі фігур воїнів на вершині храму Тлауїскальпантекутлі (Храм ранкової зірки). Ці фігури, зроблені з базальту, мають понад 4 метри у висоту і колись підтримували дах храму.

Підготував: Сергій Дага