08:49 / 05.07.2023 Наука и техника

ООН оголосила про повернення феномену Ель-Ніньо

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Всесвітня метеорологічна організація ООН оголосила, що "вперше за сім років у тропічній зоні Тихого океану виникли умови Ель-Ніньо, що створює передумови для ймовірного різкого підвищення глобальної температури та руйнівних погодних та кліматичних умов".

Явище Ель-Ніньо виникає в середньому раз на період від 2 до 7 років. Його епізоди зазвичай тривають від 9 до 12 місяців.

Це кліматичний режим природного походження, пов'язаний з підвищенням температури поверхні океану у центральній та східній частинах тропічної зони Тихого океану. Але це відбувається у контексті клімату, зміненого діяльністю людини.

ООН пояснила, що "ймовірність продовження явища Ель-Ніньо у другій половині 2023 року становить 90%. Очікується, що воно буде як мінімум помірної сили". На початку червня про повернення Ель-Ніньо повідомили вчені з США.

Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації ООН професор Петтері Таалас заявив:

Прихід Ель-Ніньо значно підвищить ймовірність встановлення температурних рекордів і спровокує екстремальну спеку в багатьох частинах світу і в регіонах океану. Завчасні попередження та попереджувальні дії у разі екстремальних погодних явищ, пов'язаних з кліматичним явищем, життєво важливі для порятунку життів та засобів для існування.

Згідно з доповідями ООН, 2016 рік став найтеплішим за всю історію спостережень через "подвійний удар" від Ель-Ніньо та антропогенне потепління, спричинене парниковими газами. Вплив на глобальні температури зазвичай проявляється впродовж року після розвитку Ель-Ніньо. Тому, ймовірно, найпомітнішим воно буде у 2024 році.

Явище Ель-Ніньо зазвичай пов'язане зі збільшенням кількості опадів у південній частині Південної Америки, на півдні США, на Африканському розі та у Центральній Азії.

Навпаки, Ель-Ніньо може спричинити сильну посуху в Австралії, Індонезії, деяких районах Південної Азії, Центральної Америки та північної частини Південної Америки.

Влітку ж тепліша через Ель-Ніньо вода може підживлювати урагани в центральній та східній частинах Тихого океану та водночас перешкоджати утворенню буревіїв у Атлантичному басейні.

Підготував: Сергій Дага