15:28 / 06.06.2023 Наука и техника

В США знайшли величезне кладовище слонів, якому 6 мільйонів років (відео)

Фото: ancient-origins.net

На півночі Флориди під час розкопок уздовж висохлого русла річки команда палеонтологів та волонтерів виявила рештки слонів, яким понад 6 мільйонів років. Про це повідомляє Ancient Origins.

Від п’яти до 5,5 мільйонів років тому, під час пізнього міоцену та раннього пліоцену, нині мертва річка була процвітаючою прісноводною екосистемою, населеною різноманітною кількістю риб, амфібій, рептилій і водоплавних птахів. Великі ссавці, такі як гомфотерії – родичі сучасних слонів, також приходили туди, щоб пити воду. Зазначається, вони мешкали у зазначеному регіоні в епоху міоцену, яка охоплювала період з 23,03 мільйонів до 5,33 мільйона років тому.

В ході розкопок вчені та волонтери знайшли інші менші цілі скелети загалом семи молодих тварин. Серед знахідок були також і неушкоджені скелети, як слонів, так і однієї дорослої людини. Це дало палеонтологам унікальну можливість вивчити анатомію величезної та захоплюючої істоти, яка колись вільно ходила Північною Америкою.

Цікаво, що скам'янілі скелетні останки, виявлені дослідниками Музею природної історії Флориди, датуються періодами подекуди із різницею у сотні років. Однак, якимось чином, кістки багатьох слонів опинилися у конкретному місці уздовж берегів стародавньої річки поблизу сучасного міста Монтбрук, утворивши так зване "слоняче кладовище".

Хоча дорослий гомфотерій був великим порівняно з іншими представниками виду, знайденого в стародавньому руслі річки, його можна було порівняти за розміром із сучасним дорослим африканським слоном. Дорослий гомфотерій віком п’ять-шість мільйонів років був приблизно вісім футів (2,4 метра) у висоту, а його череп і бивні були трохи понад дев'ять футів (2,7 метра) в довжину спереду назад.

Підготував: Сергій Дага