15:09 / 24.05.2023 Наука и техника

Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Археологи виявили нові докази того, що першовідкривачем Північної Америки був не іспанський мореплавець Христофор Колумб, а моряки-вікінги.

Про це пише видання Аrkeonews, посилаючись на дослідження, опубліковане у журналі Antiquity.

Так, хоч відкриття Америки є синонімом Колумба, нові результати дослідження свідчать, що мореплавці вікінгів побували на берегах Північної Америки задовго до Колумба, аж на 700 років раніше.

Вчені Університету Ісландії дійшли до такого висновку після аналізу деревини, вилученої з п’яти норвезьких ферм у Гренландії.

Цей мікроскопічний аналіз деревини показав, що норвежці в Гренландії використовували деревину, яка прибула з Північної Америки понад 700 років тому. Дослідження зосередили саме на деревині, яка використовувалася в скандинавських місцях у Гренландії між 1000 і 1400 роками. Згідно з висновком, частина деревини походила з дерев, вирощених за межами Гренландії.

Вчені дослідили понад 8,5 тис. шматків деревини для визначення їх походження. Лише 26 штук, або 0,27 відсотка від загальної сукупності, належали до остаточно імпортованих дерев. Це були дуб, цикута, бук і сосна.

"Ці знахідки підкреслюють той факт, що скандинавські гренландці мали засоби, знання та відповідні судна, щоб перетнути протоку Девіса до східного узбережжя Північної Америки, принаймні до 14 століття", - розповів археолог Лісабет Гудмундсдоттір з Університету Ісландії.

Як кажуть дослідники, таксони деревини, визначені в цьому дослідженні, безсумнівно свідчать, що скандинави збирали ресурси деревини в Північній Америці, а дерева могли бути зрубані біля затоки Святого Лаврентія на далекому сході Канади.

Кілька шматків американської деревини були знайдені лише на одній фермі, відомій як Гардар, найвидатнішій з групи.

"Це свідчить про те, що високостатусні ферми, такі як Гардар, були, ймовірно, єдиними поселеннями, які мали потребу та засоби для придбання лісу в Північній Америці", - кажуть вчені.

Історичні записи давно свідчать про те, що середньовічне норвежське гренландське суспільство (985-1450 рр. н. е.) імпортувало деревину з Америки, але це одні з перших наукових доказів, які підтверджують це твердження. Згідно з новим дослідженням деревини, ці епічні подорожі, можливо, були здійснені з метою полювання на ресурси.

Окрім того, що стосується доказів скандинавських поселень у Північній Америці, археологи у 60-х роках розкопали село вікінгів на острові Ньюфаундленд, якому було приблизно 1 тис. років. Відоме як L’Anse aux Meadows, воно вважається найпершим свідченням присутності європейців у Північній Америці.

Таким чином, результати дослідження можуть підтверджувати твердження, зроблені в середньовічних текстах, про те, що деревина була привезена з Нового Світу до Європи.

Підготував: Сергій Дага