15:09 / 22.05.2023 Наука и техника

У Швеції виявили наскельні малюнки віком 2,7 тис. років (фото)

Фото: ancient-origins.net

Дослідники виявили на західному узбережжі Швеції за мохом близько 40 петрогліфів, вирізаних на скелястому схилі віком 2,7 тисячі років. Настінні малюнки вишикувані один за одним, ніби розповідаючи історію. Про це повідомляє Ancient Origins.

Серед петрогліфів – первісних печерних наскельних тесаних малюнків – були зображення великого корабля на два метри, а також людину заввишки один метр.

Донедавна схил пагорба з петрогліфами покривав товстий шар моху. Група археологів під час свого дослідження місцевості помітила білі мітки під мохом і розпочала роботу з видалення його зі скелі. Набір малюнків включав 13 кораблів, дев'ять коней, сім осіб та чотири колісниці. Науковці припустили, що це історія про подорожі та дослідження навколишнього світу.

Фото: ancient-origins.net

Археологи стверджують, що в такому положенні, в якому зараз знаходиться скельна поверхня, малювати стародавнім людям було би неможливо, а тому припускають, що малюнки створювалися з палуби човна, коли рівень моря був вищим і місцевість покривала вода.

"У період, коли були вирізані петрогліфи в Квіллі, скандинавські творці петрогліфів були надзвичайно зайнятими і продуктивними. Ці найвищою мірою творчі художники залишалися активними протягом частини першого тисячоліття до нашої ери, після чого традиція практично згасла", - йдеться в повідомленні.

Підготував: Сергій Дага