15:09 / 18.05.2023 Наука и техника

Вчені зробили нове відкриття про загибель Помпеїв (відео)

Фото: Картина "Останній день Помпеї"/wikipedia.org

Археологи, які раніше знайшли скарби римського корабля, зробили несподіване відкриття в Помпеях. Виявлені скелети двох чоловіків свідчать, що багато жителів міста загинули внаслідок сильного землетрусу, який був після виверження Везувію. Про це пише ancient-origins.

При розкопках у Помпеях археологи звикли знаходити останки людей, які загинули внаслідок виверження вулкана. Однак ці два скелети відривають нову сторінку цієї катастрофи. Помпеї розташовані біля підніжжя гори Везувій у регіоні Кампанія на півдні Італії, неподалік узбережжя Неаполітанської затоки. Після катастрофічного виверження Везувію в 79 році нашої ери це квітуче римське місто було поховано під кількома метрами попелу та пемзи. Але це виверження викликало руйнівний землетрус, що посилило катастрофу. Землетрус магнітудою від 5 до 6 балів стався відразу після виверження. Будинки миттєво перетворилися на пилюку, забравши безліч життів.

Зазначається, що двоє чоловіків, яким було не менше 55 років, померли від багатьох травм після обвалення стіни. Дослідники дійшли висновку, що ця подія сталася "між завершальною фазою відкладення лапіллі (фрагментів лави, попелу та гарячого газу) та до приходу пірокластичних потоків, які остаточно поховали Помпеї". Коли археологи витягували шийні хребці та череп з одного з двох скелетів, вони виявили 6 монет та п'ять фрагментів скляної маси. Пізніше дослідники визначили, що скло були намистинами, яке розплавилося від високої температури. За оцінками істориків, у Помпеях мешкало від 10 до 20 тисяч осіб до виверження вулкана та подальшого землетрусу, а до теперішнього часу було виявлено останки лише 1100 осіб.

Підготував: Сергій Дага