15:28 / 10.05.2023 Наука и техника

Знайдено монету легендарної королеви Фастради дружини Карла Великого

Фото: arkeonews.net

Монета, яку придбав Центр Карла Великого в Аахені (Німеччина), носить ім’я королеви Фастради. Це перший відомий приклад імені королеви на каролінгській монеті. Про це повідомляє Аrkeonews.

Як зазначається, монета являє собою перший відомий приклад королеви, жінки (окрім Діви Марії), названої на монеті Каролінгів. Тип монети був представлений тільки у 793 році, а Фастрада померла у серпні 794 року.

"Викарбувана між 793 і 794 роками, ймовірно, в Аахені, монета має напис на аверсі +CARoLVSREXFR (ancorum) ("Карл, король франків"), а на реверсі +FASTRADA REGIN(a) ("Королева") Фастрада'), навколо королівської монограми Карла Великого (KAROLVS). Це срібний деньє, відомий як деньє з монограмою після монограми KAROLVS", - пише видання.

Примітно, що монета відображає як прихильність Карла Великого до Фастради, так і владу, яку він був готовий поділитися з нею.

Що відомо про Фастраду

Третя дружина великого короля Каролінгів Карла Великого, Фастрада, відіграла вирішальну роль у правлінні свого чоловіка. Вона народилася близько 765 року як дочка могутнього східно-франкського графа Рудольфа. У 783 році, тільки через п’ять місяців після смерті своєї другої дружини Гімільтруди, Карл одружився з нею, щоб зміцнити союз з її батьком у його війні проти саксів.

Фастрада відрізнялася жорстокістю і Верденську бійню, влаштовану Карлом під час придушення повстання саксів (коли були страчені 4,5 тис. осіб), слід пояснити її впливом на короля.

За 11 років шлюбу до смерті Фастради в 794 році вони мали двох дочок.

Легенда про перстень Фастради

За давньою німецькою легендою, Фастрада отримала від її чоловіка - чарівний перстень (нім. Der Ring der Fastrada). Вона згадується як у "Рейнських сагах» Вільгельма Руланда, і у другому томі "Німецьких легенд" братів Грімм. Обручка була з дорогоцінним каменем, який Карлу подарувала змія. Вона настільки зв'язала короля з жінкою, що носила його, що він навіть після її смерті не міг віддати її тіло для поховання. Пізніше цю обручку взяв собі архієпископ Реймса Тільпін. Прихильність Карла, таким чином, перейшла на Тільпіна, якого король зробив своїм радником. Архієпископ вирішив викинути перстень в озеро, поблизу якого Карл потім спорудив свою Ахенську резиденцію, в церковній капелі якої імператора пізніше поховали.

Також, за легендою, утворений у вигляді серця міський центр Нейштадта-на-Заалі в Баварії, де Карл у 790 році побудував палац-резиденцію (пфальц), завдячує своєю дивовижною формою любові Карла до Фастради.

Раніше BAGNET повідомляв, що в Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів, який проливає світло на їхні подорожі.

Підготував: Сергій Дага