13:15 / 02.05.2023 Наука и техника

Археологи знайшли в Норвегії корабель вікінгів, якому понад 1200 років

Фото: gettyimages.com

У Норвегії археологи за допомогою георадару знайшли 20-метровий корабель вікінгів у кургані, що раніше вважався порожнім - дослідники планують провести додаткові розкопки для детального вивчення знахідки та визначення дати експлуатації корабля. Про це повідомляє Ancient Origins.

Зазначається, що близько 100 років тому це місце досліджували, проте тоді було знайдено лише 15 дерев'яних лопат та кілька наконечників стріл і археологи залишили ідею що-небудь ще там знайти. Проте у червні 2022 року дослідники вирішили обшукати цей район ще раз за допомогою георадару – пристрою, який використовує радіохвилі для визначення того, що знаходиться під поверхнею землі. Вони були здивовані, коли зрозуміли, що під землею знаходиться 20-метрове судно.

"Сигнали георадара чітко показують форму 20-метрового корабля. Він досить широкий і нагадує корабель з Осеберга", – пояснив археолог з університету Ставангера в Норвегії Хокон Рейєрсен.

Він наголосив, що довжина корабля може сягати близько 22 метрів, а ширина його не менше 5 метрів. Особливістю знахідки є те, що судно може бути поховальним кораблем.

Ця знахідка збільшує загальну кількість кораблів вікінгів у Кармеї, історичному центрі сили на південно-західному узбережжі Норвегії, що існує вже понад 3 000 років, до трьох.

Підготував: Сергій Дага