09:20 / 29.04.2023 Наука и техника

США поставили Україні датчики для виявлення ядерних вибухів і "брудних бомб"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Національне управління ядерної безпеки США постачає в Україну датчики, які дають змогу виявити сплеск радіації від ядерної зброї або "брудної бомби", а також визначити джерело атаки. Про це пише The New York Times.

Устаткування поставляється на той випадок, щоб мати докази причетності росії до атаки, якщо вона вирішить застосувати ядерну зброю на території України.

Встановленням радіаційних датчиків, навчанням персоналу та моніторингом даних займаються фахівці-атомники спеціальної Групи аварійної ядерної підтримки (NEST).

Її представник заявив у коментарі NYT, що мережа датчиків розгортається "по всьому регіону". Вона зможе "охарактеризувати розмір, місце розташування та наслідки будь-якого ядерного вибуху" і не дозволить росії "використовувати ядерну зброю в Україні без вказівки авторства".

На думку ядерних експертів, розкриття інформації про таке оборонне планування може стримати росію від планування "операції під хибним прапором", у якій москва спробує звинуватити Київ.

BAGNET зазначає, З початку повномасштабної війни в Україні президент рф володимир путін натякає на можливе застосування ядерної зброї. У вересні він наголошував, що ці заяви - "не блеф". Пізніше він, однак, сказав, що росії "не має сенсу жодного - ані політичного, ані військового" завдавати ядерного удару по Україні.

У жовтні 2022 року міністр оборони росії сергій шойгу та голова генштабу зс рф валерій герасимов повідомили США, Велику Британію, Китай та інші країни, що Україна нібито готує провокацію з застосуванням "брудної бомби". Пізніше МАГАТЕ перевірило об'єкти, на які вказала росія як на місця, де така бомба могла б розроблятися, і не знайшло жодних доказів, які б підтвердили заяви російських воєначальників.

Наприкінці березня 2023 року володимир путін оголосив, що росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. 

Підготував: Сергій Дага