14:50 / 29.06.2022 Наука и техника

На монетах 1054 року знайшли зображення космічної катастрофи

Ілюстративне фото Phys.org

Вчені з різних країн опублікували статтю, в якій докладно розповідається про дуже рідкісні візантійські монети. Їх виготовили майже тисячоліття тому. Експерти вважають, що на цих стародавніх монетах зображено не що інше, як космічна катастрофа. Майстри зобразили вибух наднової.

Про це повідомляє Phys.org.

В даному випадку йдеться про монети, виготовлені імператором Візантії Костянтином IX. Там можна побачити безпосередньо самого імператора. При цьому увагу фахівців привернули дві зірки, які перебувають по обидва боки голови правителя. Цей елемент вважається незвичайним. Його виникнення експерти пов’язали із досить популярною подією історичного характеру. У багатьох джерелах раніше було виявлено інформацію щодо неймовірно потужного та яскравого вибуху, який стався у небі. Якийсь час тому дослідникам вдалося встановити, що таким чином було описано вибух наднової SN 1054.

Астрономи відзначають, що вибух SN 1054 можна назвати чи не найбільш захоплюючою астрономічною подією за весь час існування людства. Внаслідок вибуху була сформована Крабоподібна туманність. Дослідники говорять про те, що зірка належала до надяскравих і її було дуже добре видно в нічному небі.

В результаті нового відкриття астрономи отримали археологічний доказ вибуху SN 1054, який змогли зафіксувати безпосередньо християни. Раніше виключно у східних джерелах можна було знайти інформацію щодо події, що сталася. Найбільше писали про вибух фахівці з Японії та Китаю. Також це перший випадок зображення космічної катастрофи на монетах, а не в рукописних джерелах.

Звернути увагу варто на те, що на стандартних серійних монетах, випущених Костянтином ІХ, є лише одна зірка. Більшість схиляються до того, що то була Венера. Її багато хто в давнину вважав ранковою зіркою. Саме голова імператора означала Сонце. Дві зірки можна знайти виключно на тих монетах, які увійшли до спецвипуску.

Підготував: Сергій Дага