22:05 / 19.04.2022 Наука и техника

В Україні унормують роботу супутникових терміналів Starlink

Держава працює над унормуванням використання супутникових терміналів Starlink усіма охочими, інформує internetua.com.

Масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене.

Ця проблема є тимчасовою і пов’язана з новизною техніки від SpaceX.

Для зняття цих обмежень потрібно провести розрахунки та низку досліджень, які продемонструють, наскільки робота терміналів на частотах, які вони використовують, може вплинути на роботу інших користувачів. Після підтвердження безпеки використання терміналів Starlink, вони можуть бути допущені до масового використання.

Розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) дало можливість використовувати обладнання для доступу до супутникового інтернету на об’єктах критичної інфраструктури, від яких залежить нормальне функціонування держави та життя тисяч українців.

Про будь-які штучні заборони і обмеження у користуванні інтернетом за допомогою Starlink не йдеться.

Усі громадяни й бізнес дістануть можливість доступу до супутникового інтернету після завершення всіх необхідних процедур. НЦУ та Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку вже проводять відповідну роботу і завершать її найближчим часом.