10:54 / 24.09.2021 Наука и техника

Інтернет подорожчає? Експерти спростували заяви Федієнка про підвищення тарифів на 25%

Фото: Олександр Федієнко

Інтернет подорожчає для українців на 25%? Саме такі заголовки заполонили шпальти вітчизняних ЗМІ з подачі нардепа Олександра Федієнка. Останній активно виступає проти введення мита на ввіз кабелів до України. Та чи відповідають його заяви дійсності? З’ясовував Артем Поліковський.

Інтернет подорожчає на 25%, адже на складах в Україні кабелів немає в наявності: саме такі тези озвучує в численних відеозверненнях і публікаціях у соцмережах нардеп Олександр Федієнко. Гучні заяви депутата стали реакцією на рішення Мінекономіки про введення ввізного мита на ввіз кабельної продукції у розмірі 23%.

Таким рішенням Уряд вирішив підтримати вітчизняних виробників і зацікавити ринок у національному продукті, що не поступається якістю та ціною.

Натомість опоненти ввізного мита, а саме – нардеп Олександр Федієнко – заявляють, що рішення буцімто невигідне провайдерам та простим українцям, адже через здороження кабелів тарифи підскочать на 25% й інтернет подорожчає для кінцевого споживача.

Дане рішення не суперечить міжнародним договорам України, вважає президент асоціації «Укрелектрокабель» Анатолій Пушкар, оскільки таким чином влада підтримує власне виробництво й сприяє появі нових робочих місць усередині країни.

До редакції «СтопКору» надійшов колективний лист від асоціації «Укрелектрокабель», де спростовано заяви нардепа. За висновком експертів, вартість кабелів становить не більше 10% від загальної ціни послуг, тому навіть за найгірших умов тариф щонайбільше підвищиться на 2-2,5%.

Тож Федієнко, вочевидь, або не розуміється у питаннях формування ціни, або просто маніпулює цифрами, вводячи громадськість в оману. Чому ж представник парламенту так рішуче налаштований проти рішення, що захищає національного виробника? 

Як з’ясував журналіст Артем Поліковський, Федієнко може мати власні бізнес-інтереси в оптоволоконній галузі. До минулого року, згідно з деклараціями, він володів групою телекомунікаційних компаній «ІМК», яка надає послуги зв'язку та є розробником власного бездротового обладнання.  (вставляємо посилання на новину).

Нагадаємо:

Для збереження робочих місць провідні українські виробники кабельно-провідникової продукції ініціювали спеціальне розслідування з метою захисту національного товаровиробника від масованого імпорту, переважно з Китаю, Білорусі та країн ЄС.

За висновками розслідування МКМТ, за останні п'ять років обсяг внутрішнього виробництва суттєво знизився, а імпорт – зріс на 80%. 

Рішення про введення ввізного мита у розмірі 23% у Мінекономіки ухвалили ще в квітні, а вступити в дію воно має вже у жовтні цього року.