02:20 / 28.06.2021 Наука и техника

"Райтобус" запустив перший водневий парк в Англії

В Лондоні запрацював перший в Англії парк двоповерхових автобусів на водні. Двадцять автомобілів на паливних елементах північноірландського "Райтбуса" обслуговуватимуть маршрут № 7 між Іст-Актоном та Оксфордським цирком, повідомляє electrive.com.

Транспорт для Лондона (TfL) вже має у своєму парку понад 500 електробусів, оскільки до 2030 року він прагне бути з нульовим рівнем викидів.

Автобуси виробляв Wrightbus у Північній Ірландії, а газові балони - Luxfer у Ноттінгемі. Гідроген для автобусів виробляється на заводі Air Liquide у місті Ранкорн, використовуючи відпрацьований водень як побічний продукт промислової хлорно-лужної установки. Ryze Hydrogen, що базується в Оксфорді, відповідає за транспортування палива до заправної станції. З 2023 року Мерія також очікує, що водень стане ще екологічнішим, оскільки він буде вироблятися за рахунок електролізу, що забезпечується прямим підключенням до морської вітряної електростанції.

На даний момент заправна станція, добудована датською інженерною фірмою Nel Hydrogen, поповнюватиме кожну шину водневих паливних елементів лише один раз на день  всього за п’ять хвилин.

Фінансування надходило через TfL приблизно на 6 мільйонів фунтів стерлінгів; більше 5 мільйонів фунтів стерлінгів надано європейськими органами, такими як Спільне підприємство "Паливні комірки та водень", а також Виконавче агентство з питань інновацій та мереж (INEA), виконавчий орган Європейської Комісії, а також 1 мільйон фунтів стерлінгів від Управління автомобілів з нульовим викидом.

Парк водневих автобусів є частиною більшого стимулу для FCEV у громадському транспорті. TfL очолив британські закупівлі в рамках Спільної ініціативи щодо водень транспортних засобів по всій Європі (JIVE), щоб купувати оптом з іншими органами влади Великобританії.

Загалом проект JIVE стверджує, що він прагне розгорнути 139 нових автобусів на паливних елементах та пов'язану з ними інфраструктуру заправки в п'яти європейських країнах і отримав фінансування від Спільного підприємства "Паливні клітини та водень". Завдяки JIVE II ця ініціатива тепер спрямована на розміщення майже 300 автобусів, що працюють на водні. Окрім міст Великобританії, участь беруть також муніципалітети Німеччини, Франції, Норвегії, Швеції, Нідерландів та Ісландії.