17:45 / 19.04.2021 Наука и техника

На Auto Shanghai представили електричний концепт bZ4X - розробку компаній Toyota і Subaru

Toyota показала на Auto Shanghai попередній вид концепта Toyota bZ4X, першого акумуляторного електромобіля японської марки. Очікується що розробку компаній Toyota і Subaru запустять у серійне виробництво в середині 2022 року.

Повнопривідний позашляховик середнього розміру побудований на модульній платформі e-TNGA, розробленій спеціально для акумуляторних електромобілів, і є першою моделлю з нового асортименту "bZ", це скорочення означає “за межами Нуля”. Toyota поки не розголошує технічні подробиці щодо силового агрегату bZ4X Concept, повідомля'є electrive.com.

Toyota приділяє велике значення концепт-кару: "Повнопривідний позашляховик середнього розміру знаменує собою перехід від чистого виробника автомобілів до постачальника цілісної мобільності", - йдеться у повідомленні. "Наші клієнти цінують час, проведений разом із родиною та друзями. Якщо вони хочуть насолоджуватися такими часами, концепція Toyota bZ4X може стати для них "хабом" ", - пояснює головний інженер Коджі Тойосіма.

Концепт bZ4X не є електричною версією з двигуном внутрішнього згоряння, йому надається відповідний вигляд. Замість решітки радіатора різні датчики, ліхтарі та аероелементи повинні утворювати "вражаючу" візуальну форму, яка передає силу та присутність. Toyota говорить про те, що концепція bZ4X базується на платформі e-TNGA, розробленій спеціально для акумуляторних електричних автомобілів, яка передбачає "довгу колісну базу з короткими звисами". Однак на опублікованих знімках концепції спереду виглядає досить довгим, а пропорції досить звичними, наприклад, порівняно з Hyundai Ioniq 5 з плавною триметровою колісною базою. На жаль, Toyota не надає жодних цифр для порівняння концепції bZ4X з іншими електричними позашляховиками.

Єдина інформація про систему приводу: як випливає з назви "X", концепт-кар - це повнопривідний автомобіль з електричними двигунами на передній та задній осях. Однак Toyota не розкриває, про який тип електродвигуна йде мова. Кажуть, що повний привід базується на "багаторічному досвіді Subaru у цій галузі". Шасі спроектовано таким чином, що концепція Toyota bZ4X "вирізає прекрасну фігуру на дорожніх покриттях з твердим покриттям". Дротова система рульового управління призначена для підвищення контролю та комфорту.

Кермо саме по собі схоже на дизайн "ярмо" Tesla Model S Refresh, оскільки воно не має обода. Спереду широка центральна консоль розділяє зони між водієм та переднім пасажиром; на додаток до декількох відсіків для зберігання, в ньому також є поворотний регулятор для водіння та клімат-контроль. Центральна консоль переходить у великий сенсорний екран як центральний інформаційно-розважальний блок. Тунельний підвіс позашляховика з внутрішнім згорянням із повним приводом більше не присутній на електричній платформі.

До 2025 року японська автомобільна компанія планує представити в цілому 15 акумуляторних електромобілів у всьому світі, включаючи сім моделей "bZ". До 2025 року електрифікований модельний ряд Toyota зросте до понад 70 автомобілів у всьому світі, включаючи щонайменше 15 чисто електричних автомобілів. У Європі Toyota заявляє, що це призведе до поєднання силових агрегатів із понад 70 відсотків гібридів, близько 10 відсотків роз'ємних гібридів і трохи більше 10 відсотків моделей з нульовим рівнем викидів, включаючи електромобілі з акумуляторами та паливними елементами у 2025 році.