17:48 / 04.09.2020 Наука и техника

Фахівці розповіли про небезпеку неактивних профілів в соцмережах

У разі видалення облікового запису ви обмежуєте використання своїх даних і відкликаєте згоду на відстеження геолокації ваших пристроїв.

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в області кіберзахисту - компанії ESET розповіли, чим можуть бути небезпечні неактивні профілі користувачів в соцмережах, і чому їх варто видаляти, передає unian.ua.

Як повідомляється на сайті ESET, коли ми видаляємо додаток соціальної мережі або будь-яку іншу програму з зареєстрованим особистим обліковим записом, більшість користувачів вважає, що оператор служби видалить їх особисту інформацію зі своїх систем. Однак, не всі програми дотримуються правил видалення інформації.

«Зокрема, нещодавно було виявлено, що Instagram зберігає фотографії і приватні повідомлення на своїх серверах ще тривалий час після нібито їх видалення. Однак Instagram не єдиний додаток, який порушував норми щодо зберігання конфіденційних даних користувачів. У минулому році один із дослідників виявив, що Twitter роками зберігав особисті повідомлення, а також дані з неактивних або заблокованих облікових записів», - йдеться в повідомленні.

Чому варто видаляти неактивні акаунти

Як відзначають фахівці з кібербезпеки, в разі видалення облікового запису ви обмежуєте використання своїх даних і відкликаєте згоду на відстеження геолокації ваших пристроїв. В іншому випадку, якщо компанія зіткнеться з витоком даних, ваша інформація може продаватися в даркнеті. Кіберзлочинці ніколи не перестануть атакувати сервери, тому якщо ваші дані будуть серед викрадених, вони можуть бути використані проти вас.

За даними ESET, подібна ситуація трапилася з користувачами Myspace. У 2016 році облікові дані для входу та відповідні дані 427 мільйонів профілів Myspace були виставлені на продаж в даркнеті, і, звичайно, не всі з них були активними в той час. Серед викрадених даних були паролі, тому користувачі, які повторно використовували комбінації, могли втратити доступ і до інших облікових записів.

Як захиститися від шахраїв

З метою запобігання подібних інцидентів фахівці ESET рекомендують вводити особисті дані тільки в разі потреби і при можливості включати VPN для програм, які використовують або навіть перепродають вашу інформацію. У Великобританії відповідно до Загального регламенту про захист даних (GDPR) діє заборона на продаж особистої інформації третім особам без згоди користувача, але все це не має значення в випадках витоку даних або їх викрадення зловмисниками.

Існує думка, що всі опубліковані дані в інтернеті залишаються там назавжди, тому ми можемо тільки зменшити ризики злому акаунтів. Для цього слід переглянути свій телефон, відкрити всі неактивні додакти і видалити саме обліковий запис, а потім вже додаток. Незважаючи на те, що інформація з соціальних мереж не здається занадто цінною, вона може бути використана в шахрайських схемах, пов'язаних із викраденням ваших банківських або інших важливих даних.