20:05 / 22.05.2020 Наука и техника

Google затвердила "зрозумілу" систему маркування стандартів зв'язку для Android 11

В Україні запуск зв'язку наступного покоління 5G планується у 2022 році, але ці строки називалися до того, як стався коронавірус

Компанія Google оновила сторінку з описом нововведень і можливостей Android 11 на офіційному сайті для розробників, після чого там з'явилися візуальні індикатори актуальних стандартів мобільного зв'язку, щоб було просто розрізняти технології, передає unian.ua.

Загалом Google ввела в Android 11 п'ять індикаторів:

- LTE - звичайний 4G

- LTE+ - 4G з агрегацією несучих частот

- 5Ge - LTE Advanced Pro

- 5G - 5G NR, використовує діапазони нижче 6 ГГц (Sub-6 GHz)

- 5G+ - 5G NR на міліметрових хвилях (mmWave)

Для звичайних користувачів, не стежать за новинами зі світу сучасних технологій, цю систему маркування не назвеш зрозумілою навіть з великою натяжкою. Але найбільші запитання до маркування 5Ge. Насправді за нею ховається технологія LTE Advanced Pro (так, привіт lifecell c її 4.5 G). І хоча на стандарті LTE Advanced Pro закріплені вражаючі теоретичні швидкості до 3 Гбіт с (з агрегацією несучих), він є наступником LTE Advanced, а не 5G. Ще у 2018 році компанія AT&T, яка є одним з найбільших стільникових операторів США, намагалася перейменувати свою мережу LTE Advanced на "5G E", і значок навіть з'явився на iPhone. Але в результаті нічого хорошого з цього не вийшло, проти оператора було навіть подано позов. І знову ж таки мимоволі згадується спір АМКУ та lifecell щодо 4.5 G.

У підсумку виходить, що справжній зв'язок наступного покоління - той, що відповідає специфікації 5G NR, затвердженої 3GPP у 2017 році - це 5G і 5G+. Але і в цьому випадку все досить заплутано, оскільки ці дві технології досить-таки різні з точки зору можливостей та обмежень.

"5G" передбачає використання діапазону нижче 6 ГГц - великий (радіус дії) охоплення, але приріст швидкості в порівнянні з 4G з агрегацією несучих мінімальний, тоді як "5G+" використовує хвилі міліметрового діапазону mmWave (діапазон частот від 24 ГГц до 90 ГГц) - швидкості в кілька гігабіт, але сигнал легко блокується деревами, дощем і навіть рукою.

Залишається згадати, що в Україні запуск зв'язку наступного покоління 5G планується у 2022 році, а точніше буде сказати планувався, оскільки терміни називалися до того, як стався коронавірус. Позитивною новиною є те, що розширення покриття 4G LTE поки нічого не загрожує. Буквально днями в конфлікті між НКРЗІ та "Інтертелекомом" стався позитивний зсув - оператор послухав рекомендацій регулятора і погодився звільнити спектр.