23:27 / 13.04.2024 Спорт

Екс-голову Міжнародного союзу біатлоністів Бессеберга засудили до тюрми за корупцію

Фото: Андерс Бессеберг

Суд у Норвегії засудив колишнього голову Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) Андерса Бессеберга до трьох років та місяця позбавлення волі у справі про корупцію. Про це повідомляє NRK.

Бессеберга звинувачували в отриманні хабарів від російських чиновників у період із 2009 по 2018 роки. Він був визнаний винним за дев'яти з десяти пунктів звинувачення.

Зокрема, Бессеберга визнали винним у отриманні хабарів у вигляді дорогого годинника та поїздок на полювання до росії, Австрії та Чехії. Також Бессеберга визнали винним у тому, що він користувався послугами секс-працівниць, які йому надавала російська сторона, та користувався службовою машиною за рахунок компанії, яка займалася телевізійними правами IBU.

Суд постановив конфіскувати у Бессеберга отриманий годинник і 1,4 млн норвезьких крон (майже 120 тис. євро). При ухваленні вироку суд зважив на тривалість розслідування, але не вік колишнього голови IBU (йому 78 років). Сам Бессеберг заявив, що був "здивований" вироком і пообіцяв його оскаржити.

Андерс Бессеберг очолював Міжнародну спілку біатлоністів з 1993 по 2018 рік. Він пішов з посади на тлі корупційного скандалу, пов'язаного з приховуванням позитивних допінг-проб російських спортсменів, а також порушенням антимонопольного законодавства під час розподілу прав на телетрансляцію змагань та корупцію під час виборів Тюмені столицею ЧС-2021.

Норвезьке видання VG тоді писало, що з 2011 року керівництво IBU приховало 65 позитивних спроб росіян. У січні 2021 року незалежна комісія IBU оприлюднила доповідь, в якій стверджувалося, що Бессеберг "послідовно просував і захищав російські інтереси практично всіма своїми діями". У квітні 2023 року норвезька прокуратура звинуватила Бессеберга у корупції.

Підготував: Сергій Дага